Antena 3 CNN Externe Laureatul premiului Nobel, Mo Yan, a cerut autorităţilor din China eliberarea disidentului Liu Xiaobo

Laureatul premiului Nobel, Mo Yan, a cerut autorităţilor din China eliberarea disidentului Liu Xiaobo

Laureatul premiului Nobel, Mo Yan, a cerut autorităţilor din China eliberarea disidentului Liu Xiaobo
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
13 Oct 2012   •   16:34

Scriitorul chinez Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2012, a cerut autorităţilor din China să îl elibereze din închisoare pe compatriotul său, disidentul Liu Xiaobo, care a primit premiul Nobel pentru pace în urmă cu doi ani, informează Reuters.
   
"Sper că (Liu Xiaobo, n.r.) va obţine libertatea cât mai curând" a declarat Mo Yan, vineri, în oraşul său, Gaomi.
   
Mo Yan, care joia trecută a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2012, a mai spus că Liu Xiaobo ar trebui să îşi revizuiască "politica şi sistemul social".
   
Mo Yan fusese criticat anterior de activiştii pentru drepturile omului pentru că nu a menţionat nimic referitor la Xiaobo, care în prezent este încarcerat. De asemenea, mai mulţi disidenţi şi scriitori au criticat decizia comitetului Nobel de a-i acorda lui Mo Yan premiul Nobel pentru literatură.
   
"Cred că oamenii care mă critică nu mi-au citit cărţile", a spus, în schimb, Mo Yan. "Dacă mi-ar fi citit cărţile ar fi înţeles că lucrurile pe care le-am scris m-au expus la riscuri şi au fost scrise sub presiune", a mai spus scriitorul. "Mulţi dintre cei care m-au criticat sunt de asemenea membri ai Partidului Comunist. Şi acest lucru le-a adus beneficii substanţiale multora dintre ei", a adăugat acesta.
   
"Lucrez în China. Scriu în China, sub Partidul Comunist chinez, dar ceea ce scriu nu poate fi cenzurat de niciun regim politic", a spus Mo Yan.
   
Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit premiul Nobel pentru pace pe 2010, pentru "lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China". Atunci, comitetul Nobel a cerut autorităţilor din China să-l elibereze pe Liu Xiaobo.
   
Timp de aproape două decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. El a participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.
   
În anul următor, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". El a susţinut permanent că sentinţa sa încalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale.
   
Pe de altă parte, preşedintele american, Barack Obama, a cerut în numeroase rânduri autorităţilor chineze să-l elibereze pe Liu Xiaobo.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close