Antena 3 CNN Externe Halterofila transgender care nu a reușit nici măcar o ridicare la Jocurile Olimpice își anunță retragerea

Halterofila transgender care nu a reușit nici măcar o ridicare la Jocurile Olimpice își anunță retragerea

Halterofila transgender Laurel Hubbard și-a anunțat retragerea în urma prestației de la Jocurile Olimpice din Tokyo, anunță Daily Mail.

Halterofila transgender care nu a reușit nici măcar o ridicare la Jocurile Olimpice își anunță retragerea
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    04 Aug 2021   •   19:20

Sportiva neozeelandeză în vârstă de 43 de ani, care și-a încheiat tranziția la noul său gen în anul 2012, a concurat, luni, în cadrul categoriei 87+ kg și a fost în atenția presei internaționale, în calitate de prima femeie transgender care participă într-o probă solo.

Zâmbind şi vizibil emoționată din presiunii psihologice, Hubbard a început concursul încercând să ridice 120 kg.

Ea a încercat apoi, de două ori, să ridice 125 kg, însă a eșuat la toate cele trei tentative.

Hubbard s-a născut bărbat şi a concurat în competiții masculine de juniori înainte de a începe un proces de tranziție pentru a deveni femeie, către vârsta de 30 de ani.

Cea mai în vârstă halterofilă de la Jocurile Olimpice 2020, Hubbard susține că "anii au început să își spună cuvântul".

Ea a lăudat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru că a arătat "leadership moral" prin adoptarea de politici incluzive, care au făcut posibilă participarea sa la competiția de la Tokyo.

"Nu sunt sigură că aș putea să aspir la statutul de model, dar sper că prin prezența mea ofer încurajare", a spus ea reporterilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Criticii susțin că sportivi precum Hubbard, care s-au născut cu sex bărbătesc și au realizat ulterior tranziția la sexul feminin, dispun de avantaje fizice "încorporate", dobândite în anii de pregătire.

Este vorba despre o masă musculară și o capacitate pulmonară superioare, ce ar putea duce în final la o competiție neechitabilă cu sportivele care s-au născut femei.

În 2015, Comitetul Internațional Olimpic a renunțat la condiția care limita participarea sportivelor transgender doar la competitoarele care au efectuat operația chirurgicală de schimbare de sex.

În schimb, CIO a optat pentru a impune o limită a nivelului de testosteron, hormonul sexual masculin, în cazul sportivelor transgender.

Oricum, CIO a anunțat că după Jocurile de la Tokyo va schimba condițiile de participare ale atleților transgender în competițiile feminine, pentru a le adapta la "progresele științifice și în materie de testare".

Foto principală + galerie: Laurel Hubbard la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2 august 2021

×
Subiecte în articol: retragere Laurel Hubbard
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close