Antena 3 CNN Externe Lavrov consideră că sancțiunile occidentale au scopul de a provoaca o schimbare de regim: Rusia nu numai că va supraviețui, dar va ieși mai puternică!

Lavrov consideră că sancțiunile occidentale au scopul de a provoaca o schimbare de regim: Rusia nu numai că va supraviețui, dar va ieși mai puternică!

Lavrov consideră că sancțiunile occidentale au scopul de a provoaca o schimbare de regim: Rusia nu numai că va supraviețui, dar va ieși mai puternică!
16 Dec 2014   •   20:59

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat marți că are ''serioase motive'' să creadă că sancțiunile occidentale împotriva țării sale au scopul de a provoca o schimbare de regim la Moscova, informează AGERPRES.
Într-un interviu pentru postul de televiziune France 24, șeful diplomației de la Moscova critică Uniunea Europeană, considerând că politica externă a Bruxellesului nu are nicio independență față SUA.

Fiind întrebat dacă sancțiunile occidentale sunt, în opinia sa, o încercare de a forța liderii Rusiei să părăsească puterea, ministrul rus a răspuns: ''Am serioase motive să cred că așa este. Unii politicieni nici nu încearcă măcar să ascundă acest lucru''.

Potrivit lui Lavrov, vicepreședintele american Joe Biden ar fi declarat chiar că Washingtonul a ordonat Europei să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei. ''Este regretabil că timp de atâția ani noi am supraestimat independența Uniunii Europene și chiar a marilor state europene'', a afirmat Serghei Lavrov.

Ministrul rus a dat însă asigurări că Rusia va supraviețui acestor sancțiuni. ''Pot să vă asigur că Rusia nu numai că va supraviețui, dar va ieși mai puternică. Noi am trecut prin încercări mult mai dificile în cursul istoriei noastre și, de fiecare dată, am ieșit mai puternici'', a insistat Lavrov.

Uniunea Europeană, în ansamblu primul partener comercial al Rusiei, a adoptat de la anexarea, în luna martie, a peninsulei Crimeea, sancțiuni din ce în ce mai dure împotriva Moscovei, afectând începând din vară cele mai puternice bănci de stat, dar și sectorul petrolier, vital pentru țară.

În același interviu, Serghei Lavrov a criticat Congresul SUA, care a aprobat sâmbătă, în unanimitate, un text de lege ce autorizează noi sancțiuni împotriva Rusiei și livrarea de arme letale Ucrainei. ''Peste 80% (din membrii Congresului) nu au părăsit niciodată SUA. Ei trăiesc în propria lor lume, de aceea eu nu sunt surprins de această rusofobie'', a mai declarat ministrul rus.

Rusia a amenințat deja cu măsuri ''de răspuns'' în cazul în care legea adoptată de Congresul american va fi pusă în aplicare.

Textul trebuie să fie promulgat de președintele american Barack Obama pentru a intra în vigoare. Deocamdată, Casa Albă nu a dezvăluit intențiile președintelui Obama, dar acesta a calificat recent drept 'contraproductivă' impunerea de sancțiuni americane suplimentare la adresa Rusiei fără coordonare cu Uniunea Europeană.

'Vom vedea ce va face Obama', a încheiat Lavrov declarațiile sale pe această temă pentru France 24.

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov Rusia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close