Antena 3 CNN Externe Lavrov, despre lista neagră a Rusiei: Moscova denunţă "absurditatea" criticilor UE

Lavrov, despre lista neagră a Rusiei: Moscova denunţă "absurditatea" criticilor UE

Lavrov, despre lista neagră a Rusiei: Moscova denunţă "absurditatea" criticilor UE
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Iun 2015   •   15:24

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a denunţat luni "absurditatea" indignării manifestate de ţări ale Uniunii Europene faţă de lista neagră a Moscovei ce interzice accesul în Rusia pentru 89 de personalităţi europene, scrie France Presse şi RIA Novosti.

"Sunt chiar jenat să explic absurditatea unei astfel de logici", a declarat şeful diplomaţiei ruse, într-o conferinţă de presă, adăugând că aceste interdicţii vizează personalităţi care au "susţinut activ lovitura de stat" în Ucraina, așa cum numeşte Moscova schimbarea de regim produsă în februarie 2014 la Kiev.

Lavrov a estimat că măsurile decretate de Moscova sunt "proporționale și chiar de mai mică amploare faţă de sancţiunile unilaterale ale UE". "Aceste sancţiuni vizează personalităţi care au sprijinit în mod activ lovitura de stat, în urma căreia ruşii din Ucraina au suferit persecuţii şi discriminări", a adăugat el.

Kremlinul s-a declarat anterior surprins de reacţia în urma publicării listei cu personalități europene cărora le-a fost refuzată intrarea în Rusia. "Desigur, avem dificultăţi în a înţelege o astfel de reacţie", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, citat de TASS.

Moscova nu exclude posibilitatea de a extinde această listă neagră cu personalităţi europene, a indicat luni Maria Zaharova, şef adjunct al serviciului de presă al Ministerului rus de Externe, într-o declaraţie pentru postul de radio Russkaia Slujba Novostei. O astfel de decizie va fi luată în cazul în care SUA și UE vor extinde măsurile restrictive împotriva unor cetățeni ai Federației Ruse, a specificat ea.

Mai multe ţări membre UE, între care Germania, Belgia, Olanda şi Marea Britanie au criticat dur această listă încă de vineri, decisă ca ripostă la o măsură similară a UE.

În total, 89 de nume de persoane, între care foști șefi de guvern, înalți responsabili din domeniul apărării și parlamentari, voci critice la adresa politicii Rusiei figurează pe această listă, transmisă vineri de Moscova ambasadelor.

Moscova nu a făcut publică existenţa acestei liste înainte ca persoanele vizate şi diplomaţi europeni să fi dezvăluit conţinutul acesteia.

×
Subiecte în articol: Rusia Moscova
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close