Antena 3 CNN Externe Lavrov: Europa nu va putea să se descurce fără gazele ruseşti încă mult timp

Lavrov: Europa nu va putea să se descurce fără gazele ruseşti încă mult timp

Lavrov: Europa nu va putea să se descurce fără gazele ruseşti încă mult timp
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.T.    |    14 Oct 2014   •   18:30

Europa nu va putea să se descurce fără gazele naturale din Rusia încă mult timp de acum încolo, a declarat, marţi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, informează Agerpres.

„Toată lumea înţelege foarte bine că, încă o lungă perioadă de timp, Europa nu va putea să facă faţă situaţiei fără gaze naturale ruseşti”, a spus Lavrov, în cadrul unei reuniuni a Asociaţiei de afaceri europene (AEB), care cuprinde majoritatea companiilor mari străine din Rusia, care a avut loc la Moscova.

În opinia lui Lavrov, gazele de şist nu vor putea să înlocuiască importurile europene de gaze ruseşti, iar varianta furnizării de gaze de şist din SUA şi gaz condensat este mult mai costisitoare.

„Aici cel mai important este de a scăpa de politizare şi de a nu le permite politicienilor să adopte decizii care vor pune politicul înaintea economicului”, consideră oficialul rus.

Formaţiunile de şist din Uniunea Europeană conţin suficiente gaze pentru a pune capăt dependenţei de gazele ruseşti pentru aproximativ 28 de ani, cu condiţia ca ţările de pe continent să fie dispuse să-l producă, notează Bloomberg.

Cu toate acestea, Lavrov a precizat că Rusia continuă să-i considere pe europeni parteneri.

„Relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns la un fel de moment al adevărului, atunci când este necesar să fie luate decizii cu privire la vectorul de cooperare pe viitor şi să fie dat un răspuns la întrebarea: «Suntem parteneri strategici sau rămânem totuşi rivali geopolitici?»”, a spus ministrul rus.

„Politica noastră mai veche de dezvoltare a relaţiilor cu statele din Orient se va realiza oricum, dar am prefera să nu facem acest lucru ca alternativă la cooperarea cu UE, ci în paralel”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Rusia continuă să-i considere drept parteneri pe europeni, indiferent de unele declaraţii făcute de Bruxelles, a subliniat Lavrov.

„Rusia a fost nevoită să reacţioneze la sancţiuni. Cine le-a instituit, acela trebuie să le şi anuleze. Deciziile Bruxellesului, în special introducerea sancţiunilor împotriva Rusiei, au fost luate sub o puternică presiune americană. Astăzi este important să clarificăm problemele cu privire la perspectivele colaborării noastre. Sancţiunile sunt dăunătoare, ele sunt ilegale şi nu contribuie la detensionarea situaţiei din Ucraina”, a insistat ministru de Externe al Rusiei.

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov Rusia
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close