Antena 3 CNN Externe Lavrov: Rusia nu va accepta ameninţarea SUA la adresa apărării nucleare

Lavrov: Rusia nu va accepta ameninţarea SUA la adresa apărării nucleare

Lavrov: Rusia nu va accepta ameninţarea SUA la adresa apărării nucleare
Sursa foto: scut antiracheta
11 Mar 2010   •   20:25

Rusia nu poate permite ca planurile americane de a desfăşura elemente ale scutului său antirachetă în Europa să ameninţe eficacitatea apărării nucleare, arăta ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Oficialii americani admit că sistemul de apărare antirachetă din Europa ar putea să lovească rachetele balistice intercontinentale ruse până în 2020.

"Administraţia americană susţine că programul său global antirachetă nu este direcţionat contra Rusiei. Totuşi, concluziile noastre despre potenţialul adevărat al viitorului sistem de apărare antirachetă ar trebui să se bazeze pe specificul militar şi factorii tehnici, nu pe cuvinte," arăta Lavrov .
"Nu vom accepta o stare de fapt în care un sistem de apărare anti-rachetă prezintă o ameninţare la potenţialul de apărare nucleară al Rusiei".
România şi Bulgaria au anunţat că sunt în discuţii cu SUA pentru a găzdui elemente ale scutului antitachetă. Desfăşurarea de rachete interceptoare americane la Marea Neagră a declanşat critici aspre la Moscova.
Planurile cu Bucureşti şi Sofia vin după ce preşedintele american Barack Obama a renunţat la intenţiile predesorului de a introduce un radar şi rachete interceptoare în Cehia şI Polonia, la care Rusia s-a opus cu vehemenţă ca reprezentând o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.
Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, avertiza luna trecută că Rusia tot ar putea desfăşura rachete Iskander în enclava sa la Marea Baltică dacă apar noi ameninţări în Europa.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: scut antiracheta Rusia
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close