Antena 3 CNN Externe Le Figaro: 150 de instalaţii industriale de pe Dunăre sunt adevărate ?bombe cu efect întârziat?

Le Figaro: 150 de instalaţii industriale de pe Dunăre sunt adevărate ?bombe cu efect întârziat?

Le Figaro: 150 de instalaţii industriale de pe Dunăre sunt adevărate ?bombe cu efect întârziat?
Sursa foto: Foto: Mediafax
12 Oct 2010   •   15:53

150 de instalaţii industriale de pe Dunăre sunt considerate adevărate ?bombe cu efect întârziat?. Printre acestea se numără şi un depozit de noroi roşu de la Tulcea, susţine o organizaţie ecologistă, citată de Le Figaro în ediţia electronică.

La depozitul din Tulcea noroiul roşu este stocat pe 20 de hectare, şi este considerat de Fondul Mondial pentru Protejarea Naturii (WWF) ca unul dintre cele mai periculoase pentru Dunăre. Publicaţia franceză susţine că deja au avut loc scurgeri, şi a adăugat că un accident asemănător celui din Ungaria ar avea "un efect devastator asupra Deltei Dunării".

Cei 850 de locuitori din Kolontar se află acum în afara pericolului unei a doua inundaţii cu noroi ruşu, după ce luni seara a fost finalizat un înalt dig de protecţie.

Pericolele sunt însă cât se poate de reale pentru Dunăre, susţine Comisia Intenaţională pentru Protecţia Dunării (ICPDR). Comisia atrage atenţia că peste 150 de instalaţii industriale, unele din perioada comunistă, se află de-a lungul cursului de 3.019 kilometri al fluviului.

"Industria şi exploatarea minieră reprezintă între 31 şi 42 la sută din PIB-ul ţărilor riverane (Dunării) şi între 29 şi 50 la sută din locurile lor de muncă", arată Comisia. De asemenea, numeroase uzine şi mine din perioada comunistă nu mai funcţionează, însă materialele toxice sunt conservate, în continuare, în depozite vechi care se degradează în timp.

Potrivit WWF, în Ungaria şi alte bazine stochează noroi coroziv precum cel de la Ajka. Cel mai important dintre acestea se află la Almasfuzito, pe malul Dunării, la 80 de kilometri în amonte de Budapesta. Într-o zonă seismică sunt stocate în mai multe rezervoare aproximativ 12 milioane de tone de noroi, subliniază organizaţia. "Aprovizionarea cu apă potabilă a unei bune părţi din Ungaria va fi ameninţată dacă cedează bazinul", a declarat Andreas Beckmann, un expert din cadrul WWF.

Două rafinării se află foarte aproape de Dunăre în Serbia. De asemenea, la Pancevo, lângă Belgard, se găsesc unităţi de fabricare a îngrăşămintelor chimice şi clorurii de vinil, care este foarte toxică.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close