Antena 3 Externe Le Figaro: România se confruntă cu o problemă de cultură politică. Sunt puţine figuri angelice la Bucureşti

Le Figaro: România se confruntă cu o problemă de cultură politică. Sunt puţine figuri angelice la Bucureşti

18 Iul 2012   •   10:33
Le Figaro: România se confruntă cu o problemă de cultură politică. Sunt puţine figuri angelice la Bucureşti
Sursa foto: Foto: lefigaro.fr

Ceea ce se întâmplă în prezent în România este o problemă de cultură politică, afirmă un oficial european, iar Comisia Europeană nu vrea să aleagă viitoarea echipă de guvernământ, ci să apere nişte principii, comentează Le Figaro, în ediţia electronică de marţi, citat de Mediafax.

La cinci ani de la intrarea în UE, România se află sub presiune. Bruxelles-ul îi va soma miercuri pe premierul Victor Ponta şi majoritatea sa parlamentară să elimine, până la sfârşitul anului, "îngrijorările grave" cu privire la respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei.    

Cu toate aceastea, Comisia evită să ia partea cuiva. Ea vrea să apere principii, se spune la Bruxelles, nu să aleagă viitoarea echipă la conducerea ţării. Social-democraţii, moştenitorii partidului unic, şi-au asumat unele libertăţi în privinţa Constituţiei. Dreapta lui Traian Băsescu nu s-a comportat mai bine la guvernare, adaugă un oficial european. "Este o problemă de cultură politică. Imediat ce un partid ajunge la putere, se crede îndreptăţit să schimbe tot, inclusiv regulile jocului. Sunt puţine figuri angelice la Bucureşti", afirmă el.

La 22 de ani de la executarea lui Nicolae Ceauşescu, CE îşi pune întrebări cu privire la "ireversibilitatea şi continuarea reformelor" politice, potrivit ultimei versiuni a textului obţinute de Le Figaro.
   
Încrâncenarea stângii de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu a declanşat o luptă politică ce a depăşit frontierele ţării. Fără a se comporta cu mănuşi, Comisia Europeană vrea să se folosească de toată greutatea sa în duel şi să-şi testeze, cu aceeaşi ocazie, aptitudinea de a impune regula jocului democratic peste tot în Europa.
   
Premierul Victor Ponta a transmis Comisiei Europene luni, în jurul orei 17.00, răspunsul la solicitările adresate de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi că vineri a fost transmis oficialilor europeni doar un draft cu răspunsurile solicitate.
       ×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close