Antena 3 CNN Externe Legăturile cu România ale imamului Fethullah Gülen, inamicul lui Erdogan

Legăturile cu România ale imamului Fethullah Gülen, inamicul lui Erdogan

Legăturile cu România ale imamului Fethullah Gülen, inamicul lui Erdogan
18 Iul 2016   •   21:48

Fethullah Gulen, predicatorul turc in varsta de 75 de ani acuzat de liderii de la Ankara ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat - are legaturi indirecte si in Romania, potrivit stirileprotv.ro.

Oamenii de afaceri stabiliti la noi care il simpatizeaza au deschis aici zece scoli private dupa model occidental. Sunt gradinite, scoli primare si gimnaziale, chiar si licee, in care se invata limba turca, dar se face si performanta. De pilda membrii lotului olimpic de fizica s-au intors duminica seara cu doua medalii de aur si trei, de argint. Toti sunt elevi ai liceului international de informatica.

“Domnul Gulen a spus ca in secolul acesta ca sa fie pace intre oameni oamenii educati se pot intelege mai bine intre ei, oamenii needucati pot fi manipulati foarte usor.” Este primul lucru pe care il afirma Mustafa Oz, directorul Liceului International de Informatica din Bucuresti. Una dintre cele zece scoli din Romania patronate de o comunitate de oameni de afaceri turci simpatizanti ai clericului Fetullah Gulen, principalul adversar politic al presedintelui Recep Erdogan.

Aici invata contra cost 3300 de elevi. Doar 15 la suta dintre elevi sunt de etnie turca sau din familii mixte. Chiar si asa in aceasta institutie a doua limba straina studiata obligatoriu este turca. Anual, absolventi ai acestui grup de scoli sunt admisi la universitati ca Harvard, MIT, Princeton, Oxford sau Cambridge.

“Noi nu suntem o institutie in care se pune accent pe anumite religii. In scolile noastre invata din mai multe religii: muslumani, ortodocsi si nu punem accent pe religie. Din contra prietenia dintre religii, aceasta este esenta in aceste scoli”, spune Mustafa Oz.

Oficial, Fethullah Gulen nu are nicio legatura cu cele zece scoli din Romania. Insa sustinatorii regimului lui Erdogan vad in ele un adevarat inamic.

 

 

×
Subiecte în articol: Recep Erdogan
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close