Antena 3 CNN Externe Leon Panetta, numit în funcţia de director al CIA

Leon Panetta, numit în funcţia de director al CIA

Leon Panetta, numit în funcţia de director al CIA
06 Ian 2009   •   08:18

Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, l-a ales pe fostul şef al administraţiei prezidenţiale Clinton, Leon Panetta, pentru postul de şef al CIA. Numirea supriză a lui Panetta ca director al Central Intelligence Agency a fost una dintre ultimele numiri importante pnentru viitoarea administraţie Obama, ce va prelua puterea pe 20 ianuarie.
Panetta are o experienţă relativ scăzută în probleme de securitate, deşi a participat la şedinţele zilnice ale preşedintelui Bill Clinton, pe vremea când era şef al administraţiei prezidenţiale, în perioada 1994 - 1997. El este cunoscut mai ales ca expert pe buget şi pentru experienţa din Congres.
A fost membru al Grupului de Studiu pentru Irak, o comisie însărcinată cu găsirea unei modalităţi de încheiere a războiului din Irak. Recomandările pentru o retragere în trepte a trupelor au fost ignorate de administraţia Bush, care a decis în schimb să mărească numărul militarilor din regiune. Experţii în informaţii cred că experienţa lui Panetta în ?bucătăria? guvernării, precum şi spritul său de corectitudine se vor dovedi de valoare.
Panetta îi succede lui Michael Hayden, care a fost aspru criticat de democraţi şi apărători ai drepturilor omului pentru tacticile contra-teroriste folosite. Pe timpul administraţiei Bush, CIA a fost centrul a numeroase controverse, începând cu eşecul 11 septembrie 200, dar şi informaţiile despre programul de înarmare al Irakului.
Agenţia a mai fost criticată pentru tehnici aspre de interogare, precum simularea înecarea, sau transferul deţinuţilor în state unde se poate practica tortura.
Obama a promis să pună capăt torturii şi să recreeze echilibrul între securitate şi protecţie constituţională.
Oricum poziţia de director al CIA nu mai este atât de influentă precum înainte de 2004, când a fost creată şi cea de director al Informaţiilor naţionale, care suprevizează toate agenţiile americane de informaţii.
Pentru aceasta din ultima, se pare că Obama îl are în vedere pe amiralul în rezervă Dennis Blair .
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama Leon Panetta
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close