Antena 3 CNN Externe Letonia, prima țară din lume care le interzice parlamentarilor nevaccinați să voteze

Letonia, prima țară din lume care le interzice parlamentarilor nevaccinați să voteze

Parlamentarii nevaccinați din Letonia nu vor mai avea drept de vot în legislativ. Letonia devinde prima țară din lume care adoptă o astfel de lege.

Letonia, prima țară din lume care le interzice parlamentarilor nevaccinați să voteze
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    12 Noi 2021   •   22:28

Parlamentarii letoni care nu sunt vaccinați și refuză să se imunizeze nu vor mai avea drept de vot să participe la discuții în legislativ. Noile reglementări au fost votate vineri de Parlament.

Măsura a fost suținută de 62 din 100 de deputaați. Interdicția de a vota și a lua parte la dezbateri ca intra în vigoare de luni și cel puțin nouă parlamentari vor fi afectați.

Și membrii consiliilor municipale sunt vizați. Aceștia vor fi suspendați din funcție până se vor imuniza, prin vaccin sau trecere prin boală, scrie Reuters.

Totodată, politicienii vizați de astfel de sancțiuni nu vor primi salarii în perioada în care nu-și vor putea desfășura atribuțiile. Noile norme ar trebui să fie valabile până în luna iulie a anului viitor, dar vor fi reviziute la fiecare două luni.

Au fost și voci care au criticat decizia, punând sub semnul întrebării constituționalitatea acesteia. Ea poate fi contestată în instanță.

Letornia este una dintre țările cu cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană. Cu o populație de 1,9 milioane de locuitori, țara a raportat la 27 octombrie 3.206 cazuri de infectare, un record de la începutul pandemiei. Ulterior, numărul infectărilor a început să scadă, iar vineri au fost înregistrate 1.388.

 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close