Liban şi Spania cer Israelului să continue dialogul în conflictul din Orientul Mijlociu

09 Apr 2010   •   19:56
Liban şi Spania cer Israelului să continue dialogul în conflictul din Orientul Mijlociu
zapatero hariri

Premierul libanez Saad Hariri a cerut Israelului să "înainteze" spre găsirea unei soluţii politice cu palestinienii printr-un dialog privilegiat în faţa
"micilor războaie".
"Israel trebuie să înainteze" deoarece "avem nevoie de un proces credibil în care lumea arabă să poată crede," declara Hariri la Madrid, la o conferinţă de presă comună cu omologul său spaniol Luis Rodriguez Zapatero.
El a acuzat Israel că "încearcă să creeze mici războaie ici şi colo pentru a răpi procesul de pace."
"Israelienii trebuie să înţeleagă că armele şi distrugerea doar incită la ură şi violenţă ," adăuga acesta.
" Trebuie să i se spună Israelului că 'poţi începe toate războaiele pe care le vrei în Orientul Mijlociu, dar la final nu poate exista decât o soluţie politică," sublinia Hariri.
"O soluţie politică, cu consensul existent în Europa, SUA şi lumea arabă, este singura cale de a face progrese în regiune" .
Zapatero declara că anunţul Israelului de luna trecută privind planurile de construire a unor case în Ierusalimul de Est, teritoriu ocupat, este "o problemă serioasă " ce "frânează" posibilitatea negocierilor indirecte între israelieni şi palestinieni.
"Actualul moment este istoric pentru un acord deoarece comunitatea internaţională şi lumea arabă au o poziţie foarte clară şi există un consens larg," sublinia oficialul european.
Spania deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.
Antena3.ro

Parteneri
x close