Antena 3 CNN Externe Liberalii câştigă alegerile legislative din Quebec

Liberalii câştigă alegerile legislative din Quebec

Liberalii câştigă alegerile legislative din Quebec
09 Dec 2008   •   09:29

Premierul provinciei Quebec, liberalul Jean Charest, a câştigat alegerile legislative de luni, marcate de o relansare a separatiştilor din Partidul din Quebec (PQ), transmite AFP
Charest conduce din 2007 un Guvern minoritar şi a devenit, în prezent, primul şef de Cabinet care câştigã trei scrutinuri consecutive în provincia francofonă în ultimii 50 de ani.
Partidul din Quebec (separatist) a fost creditat cu 51 de locuri, iar Acţiunea Democrată din Quebec (ADQ, de dreapta), cu şapte locuri.
Charest a câştigat la limită, cu toate că el a provocat acest scrutin anticipat pe motiv că are nevoie de un "mandat puternic" pentru a face faţă "furtunii" provocate de criza economicã mondială. "Economia este o miză care le întrece pe toate", spunea acesta duminicã.
PQ, condus de Pauline Marois, a obţinut un scor mai bun decât în sondaje, câştigând mai multe voturi decât la ultimele alegeri, când a înregistrat o înfrângere zdrobitoare.
Potrivit ultimelor rezultate parţiale, PLQ al lui Charest a câştigat 42 la sută din voturi, faţă de 33 la sută în scrutinul precedent. PQ a obţinut 35% la sută, faţă de 28 la sută în 2007.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Canada alegeri legislative
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close