Antena 3 CNN Externe Libia. A fost înfiinţat primul partid islamist

Libia. A fost înfiinţat primul partid islamist

Libia. A fost înfiinţat primul partid islamist
Sursa foto: Foto: jurnalul.ro
de M.Z.    |    10 Ian 2012   •   08:45

În Libia, a luat naştere primul partid islamic, care îşi propune să participe la construcţia unui nou stat, conform cu sharia (legea islamică), au declarat, marţi, la Benghazi, doi lideri religioşi libieni, potrivit AFP.

Noua formaţiune politică se numeşte Partidul Reformei şi Dezvoltării (PRD) şi a fost formată sâmbătă, la Benghazi. El este prezidat de un fost membru al confreriei islamiste Fraţii Musulmani, Khaled al-Werchefani.

Oficiali din cadrul Fraţilor Musulmani au asistat la lansarea partidului, dar noua formaţiune politică nu depinde de niciun grup în mod special, arată sursa amintită, referindu-se la confrerie.

PRD este "un partid islamist care promite (să respecte) principiile sharia" şi intenţionează să lucreze în vederea înfiinţării unui stat bazat pe instituţii, mai arată textul.

"Intenţionăm să consacrăm unitatea naţională şi să (...) construim un stat libian modern, civilizat şi dezvoltat, care să nu excludă şi nici să nu marginalizeze pe nimeni", a declarat pentru AFP al-Werchefani, adăugând că refuză tratativele cu formaţiunile politice aflate în contradicţie cu sharia - o aluzie la laici şi liberali.

Anunţul privind înfiinţarea primului partid islamist libian are loc la câteva zile după abrogarea de către noile autorităţi a unei legi care incrimina, din 1972, orice organizaţie politică.

×
Subiecte în articol: Libia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close