Antena 3 CNN Externe Libia: Avioanele au deschis focul asupra protestatarilor. Gaddafi ar fi părăsit ţara, aflându-se în drum spre Venezuela

Libia: Avioanele au deschis focul asupra protestatarilor. Gaddafi ar fi părăsit ţara, aflându-se în drum spre Venezuela

Libia: Avioanele au deschis focul asupra protestatarilor. Gaddafi ar fi părăsit ţara, aflându-se în drum spre Venezuela
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Feb 2011   •   09:48
Update 2:  Al Jazeera: Avioanele au deschis focul asupra protestatarilor

Update:
400 de oameni au murit de la începutul manifestaţiilor în Libia. Ministrul de externe al Marii Britanii susţine că preşedintele Muammar Gaddafi ar fi părăsit ţara, aflându-se în drum spre Venezuela.. Famuilia lui gaddafi, precum şi oficialii din Venezuela neagă informaţii.

Protestatarii din Libia au de ales între un război civil şi dialog naţional care să ducă la reformă. Acesta a fost mesajul transmis de fiul preşedintelui de la Tripoli, Muammar Gaddafi, într-un discurs transmis în noaptea de duminică spre luni de postul naţional de televiziune. Cuvântarea sa a venit într-un moment critic pentru ţară.

Potrivit organizaţiilor umanitare, confruntările de stradă din ultimele zile s-au soldat cu sute de morţi şi răniţi. Autorităţile de la Tripoli au interzis accesul jurnaliştilor în ţară. Însă localnicii au reuşit să posteze pe YouTube imagini cu protestele din ultima perioadă. Se pare că oraşul Benghazi, din nordul ţării, se află în mâinile manifestanţilor.

Demonstranţii au reuşit să fure arme de la trupele militare şi spun că le vor folosi ca să-şi apere drepturile.Capitala Tripoli, care era până acum liniştită, a fost şi ea cuprinsă de proteste.

Ca să calmeze spiritele, fiul lui Muammar Gaddafi a ţinut un discurs dramatic, la televizor. “Libia nu e ca Egiptul. E o ţară tribală. Nu e ca societăţile moderne cu partide politice. Aici avem clanuri. Fiecare ştie ce are de făcut. Iar aceste manifestaţii ar putea cauza un război civil, la vărsare de sânge, războiul din 1936 s-ar putea repeta”, a declarat fiul lui Gaddafi.

Gaddafi junior spune că ţara sa are o singură şansă - discuţiile raţionale privind constituţia şi reforme care să înlăture restricţiile inutile. “De mâine putem evita vărsarea de sânge şi putem avea cea mai mare realizare istorică. Putem trece de la prima republică, la a doua republică”.

În paralel protestele anti putere continuă şi în alte ţări arabe. În Yemen, mii de oameni au stat pe străzi toată noaptea, cerând demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh.Şi locuitorii Bahreinului îşi continuă protestele şi au anunţat grevă generală pentru zilele următoare. Manifestaţii similare se mai desfăşoară în Ageria, Iran şi alte câteva state musulmane.
 

×
Subiecte în articol: Libia proteste gaddafi
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close