Antena 3 CNN Externe Libia: Forţele lui Gaddafi folosesc scuturi umane. Rebelii se plâng de ineficienţa NATO

Libia: Forţele lui Gaddafi folosesc scuturi umane. Rebelii se plâng de ineficienţa NATO

Libia: Forţele lui Gaddafi folosesc scuturi umane. Rebelii se plâng de ineficienţa NATO
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
06 Apr 2011   •   20:17
Un reprezentant NATO a vorbit miercuri despre forţele liderului libian Muammar Gaddafi care recurg la tehnici neconvenţionale de atac şi îi folosesc pe civili ca scuturi umane, conform AFP.

Russ Harding a adăugat că acest fapt le îngreunează operaţiunea. "Forţele guvernamentale libiene au evoluat în ultimele zile spre tactici neconvenţionale, amestecându-se în traficul rutier şi folosind civili ca scuturi umane pentru a avansa.”

El a subliniat, de asemenea, dificultatea de a distruge tancuri în zone locuite fără a răni locuitorii. "Dacă încerci sã protejezi scuturi umane atunci când este un tanc cu zeci de oameni în jur - civili nevinovaţi - cel mai bun lucru de făcut este probabil să nu lansezi o bombă asupra acestui tanc."

Contraamiralul Harding a vorbit şi despre evoluţia forţelor terestre în Libia. "Forţele guvernamentale avansează în direcţia Ajdabiya şi devin o ameninţare directã pentru acest oraş şi dincolo, pentru Benghazi". Oraşul Ajdabiya este controlat de rebeli.

Rebeli nemulţumiţi de forţele NATO


Între timp, din ce în ce mai mulţi rebeli se plâng de evoluţia acţiunilor de când NATO a preluat controlul, conform Reuters.

În oraşul Bhengazi, fortăreaţa rebelilor, oamenii au protestat faţă de scăderea eficienţei atacurilor aeriene de când NATO a preluat controlul. "Forţele guvernamentale se tem de atacurile aeriene NATO dar NATO nu atacă nimic”, a declarat un reprezentant al rebelilor.

Un alt rebel a declarat că aude avioanele, dar acestea nu acţionează în nici un fel: „Le aud, se aud peste tot, dar nu mai bombardează nimic”.
 



×
Subiecte în articol: NATO Muammar Gaddaffi rebeli Libia Benghazi
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close