Antena 3 CNN Externe Libia. MAE pregăteşte evacuarea a 94 de români şi caută soluţii pentru aducerea altor 186

Libia. MAE pregăteşte evacuarea a 94 de români şi caută soluţii pentru aducerea altor 186

Libia. MAE pregăteşte evacuarea a 94 de români şi caută soluţii pentru aducerea altor 186
Sursa foto: Foto: adevarul.it
26 Feb 2011   •   15:32

Ministerul Afacerilor Externe pregăteşte sâmbătă evacuarea a 50 de români din Libia, cu avionul.

Alţi 44 de români vor fi evacuaţi pe cale maritimă.
Ministerul Afacerilor Externe caută soluţii pentru aducerea în ţară a altor 186 de români, angajaţi ai companiilor străine în Libia.

Mii de persoane care fug de violenţele şi haosul din Libia au continuat să ajungă, sâmbătă, în portul La Valetta, capitala insulei Malta, placa turnantă a ţărilor din întreaga lume care îşi repatriază cetăţenii, relatează AFP.
   
Sâmbătă dimineaţă, o fregată a marinei britanice, HMS Cumberland, cu 207 persoane la bord, a acostat venind din portul libian Benghazi, situat la 1.000 de kilometri est de Tripoli şi cucerit de opozanţii regimului lui Muammar Kadhafi.
   
Pasagerii au efectuat o călătorie riscantă, pe o mare dezlănţuită. Plecată joi, nava a navigat 35 de ore pe Marea Mediterană, uneori cu viteză redusă din cauza condiţiilor meteorologice extrem de nefavorabile.
   
"Stăteam într-un complex rezidenţial în deşert şi hoţii au încercat să intre înarmaţi cu cuţite. Era o situaţie îngrozitoare şi este într-adevăr trist pentru Libia", a povestit la sosire Mike Wilson, în vârstă de 61 de ani, citat de Ministerul britanic al Apărării.   Era într-adevăr periculos şi toate persoanele de la bord au răsuflat uşurate că au fost salvate", a continuat el, vizibil epuizat.
   
Fregata transportă în majoritate britanici, dar şi cetăţeni din peste 20 de state, membre ale acestui mozaic de muncitori din lumea întreagă care operază în acest stat bogat în resurse de petrol.
   
Ulterior în cursul dimineţii, 2.000 de chinezi evacuaţi tot din Benghazi au ajuns la bordul unui feribot al liniilor italiene Grimaldi, închiriat de Beijing. Aceşti pasageri au primit instrucţiuni să rămână la bordul navei până la sosirea unor avioane în Malta, pentru a-i repatria.
   
Trei nave închiriate de Beijing au evacuat deja aproximativ 7.000 de chinezi din Libia către Creta, unde rotaţiile continuă.

Vineri seara, un feribot închiriat de Statele Unite, Maria Dolores, transportând peste 300 de persoane, dintre care 30 de diplomaţi americani şi familiile lor, a ajuns în La Valetta de la Tripoli.

Un pasager a povestit că a văzut că "se trăgea în toate sensurile". "Am văzut oameni înarmaţi ... care trăgeau în toate clădirile ca şi cum erau beţi".

Un alt feribot cu câteva sute de persoane la bord a ajuns în cursul nopţii. Un angajat al companiei proprietare a navei, Virtu Ferries, a declarat că aceasta a fost închiriată "de o companie privată care are interese în Libia".
   
Aceste vapoare au plecat imediat, sâmbătă, către Libia pentru a continua evacuările. Sute de cetăţeni germani, sosiţi pe mare vineri în Malta, urmează să fie repatriaţi sâmbătă.
   
Malta este statul european cel mai apropiat de Libia, care se află la 350 de kilometri sud de această insulă.

×
Subiecte în articol: romani MAE Libia România evacuare
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close