Antena 3 CNN Externe Libia: Rebelii susţin că au capturat un oraş strategic şi se pregătesc să atace capitala

Libia: Rebelii susţin că au capturat un oraş strategic şi se pregătesc să atace capitala

Libia: Rebelii susţin că au capturat un oraş strategic şi se pregătesc să atace capitala
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
19 Iul 2011   •   19:13

Rebelii din Libia au anunţat, marţi, că au preluat controlul oraşului Brega, oraş aflat în estul ţării, având o importanţă strategică în industria petrolulului din Libia. Opozanţii lui Gaddafi afirmă că se pregătesc pentru o nouă luptă în cursul zilei de marţi, în zona de vest a ţării, pentru a împinge trupele coloenelului înapoi către capitală, informează AFP.

Guvernul libian insistă că deţine în continuare controlul asupra porţiunii de nord-est a oraşului Brega, iar capturarea oraşului ar însemna o victorie majoră pentru rebeli, care ar câştiga la nivel moral şi ar avea acces la un important punct din infrastructura economică a ţării.

Rebelii au anunţat luni că trupele loiale lui Muammar Gaddafi s-au retras din Brega, lăsând în urmă o garnizoană de circa 150-200 de soldaţi. Oficialii guvernului susţin că atacul asupra oraşului-rafinărie a fost respins.

Citând interceptări radio, surse din rândul militarilor rebeli susţin că forţele armate ale lui Gaddafi au fost retrase de comandantul lor, fiul dictatorului, Mutassim.

În cadrul unui raid aerian de luni, forţele NATO au reuşit să distrugă antena radarului de pe principalul aeroport din Tripoli, pe care regimul o folosea pentru a monitoriza mişcările aeronavelor Alianţei Nord-Atlantice.

În vest, rebelii şi-au consolidat poziţiile din deşertul aflat la sud de Tripoli, iar comandanţii anunţă o nouă bătălie pentru a avansa către capitala libiană.

×
Subiecte în articol: Libia rebeli lupte Muammar Gaddaffi NATO
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close