Antena 3 CNN Externe Libia. Trupele lui Gaddafi recuceresc un important oraş-rafinărie de petrol

Libia. Trupele lui Gaddafi recuceresc un important oraş-rafinărie de petrol

Libia. Trupele lui Gaddafi recuceresc un important oraş-rafinărie de petrol
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
10 Mar 2011   •   21:03

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte 35 grav rănite, joi, la Ras Lanuf, în estul Libiei, unde insurgenţii au bătut în retragere, în urma tirurilor lunetiştilor şi a bombardamentelor forţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, a declarat un oficial de la spitalul din Brega, citat de AFP.

"Avem patru morţi şi 35 de răniţi, dar aşteptăm mult mai mulţi", a declarat Said Bukhatwa, responsabil cu înregistrarea victimelor la spital.

Persoanele grav rănite au fost transportate la spitalul din Ajdabiya, un oraş situat mai spre estul ţării.

Directorul spitalului, Mohammed Wanis, a declarat că zeci de persoane au fost rănite, dar nu toate au fost aduse la Brega. "Ne aşteptăm să găsim mai multe cadavre", a adăugat el.

Luptătorii rebeli au fugit joi din oraşul cu rafinărie, Ras Lanuf, din cauza atacurilor cu rachete feroce şi a bombardării de către forţele loiale liderului libian, colonelul Muammar Gaddafi, informează The New York Times, în ediţia on-line.

Întreaga debandadă s-a întins pe câteva zile de lupte. State membre ale NATO s-au întâlnit la Bruxelles ca să discute despre opţiunile militare pentru Libia, rebelii huiduiţi de Statele Unite şi aliaţii săi pentru a nu impune o zonă de zbor. Moralul luptătorilor părea a fi slăbit, chiar dacă Agenţia France Presse a declarat că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a recunoscut opoziţiei libiene Consiliului Naţional şi a spus că este pregătit să propună lovituri aeriene la sediul de comandă al colonelului Gaddafi.

"Nu este nici o comparaţie între armanentul noastre şi al lor", spune Mohammed al-Houni, de 25 de ani, student în economie. "Sunt pregătiţi, sunt organizaţi. Sunt formaţi în Uniunea Sovietică sau prin împrejurimi. Este greu în aceste zile, dar Îl avem încă pe Dumnezeu", a continuat studentul.

Mai multe explozii au zguduit o moschee şi un spital, iar lucrătorii au plecat, lăsând în urmă doar corpul unui bărbat în haine civile, care ar fi fost împuşcat în cap de un lunetist.

 


SUA, gata să-şi suspende relaţiile cu ambasada Libiei

Statele Unite sunt pe cale să îşi suspende relaţiile cu ambasada Libiei la Washington, pentru a determina închiderea ei, a anunţat joi secretarul de Stat american, Hillary Clinton.

"Suntem pe cale să ne suspendăm relaţiile cu actuala ambasadă libiană. Prin urmare, ne aşteptăm ca ei să pună capăt funcţionării acesteia ca ambasadă a Libiei", a declarat Clinton.

Secretarul de stat american spusese înainte că se va întâlni cu opoziţia libiană în timpul călătoriei pe care o va face săptămâna viitoare în Egipt şi Tunisia.

"Suntem pe cale să întâlnim opoziţia în interiorul şi exteriorul Libiei. Mă voi întâlni cu unii dintre aceşti opozanţi atât în Statele Unite, cât şi în timpul călătoriei mele de săptămâna viitoare, pentru a discuta ce pot face Statele Unite şi alţii", a adăugat Hillary Clinton.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close