Antena 3 CNN Externe Lider al opoziţiei ruse: Preşedintele Putin se agaţă de putere. Vrea să îşi menţină stilul de viaţă luxos

Lider al opoziţiei ruse: Preşedintele Putin se agaţă de putere. Vrea să îşi menţină stilul de viaţă luxos

Lider al opoziţiei ruse: Preşedintele Putin se agaţă de putere. Vrea să îşi menţină stilul de viaţă luxos
Sursa foto: Foto: Mediafax
29 Aug 2012   •   17:46

Un lider al opoziţiei ruse, Boris Nemţov, îl acuză într-un raport pe preşedintele Vladimir Putin că se agaţă de putere cu scopul de a-şi menţine stilul de viaţă luxos, informează AFP. Potrivit unor acuzaţii foarte comentate în blogosferă, Nemţov spune că viaţa de lux a şefului de stat rus include palate, iahturi şi o colecţie de ceasuri de marcă.
  
Într-un document, realizat în colaborare cu opozantul Leonid Martâniuk şi intitulat "Viaţa unui sclav la galere (cu palate, iahturi, autoturisme, avioane şi alte accesorii)", autorii afirmă că Putin minte alegătorii, declarând un venit de o valoare mai mică de patru milioane de ruble (aproximativ 100.000 de euro).
   
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a respins aceste acuzaţii miercuri, prin intermediul cotidianului Kommersant, afirmând că "toată acestea sunt proprietatea statului şi Putin le foloseşte în calitate de preşedinte".
   
Acest raport nu a obţinut o susţinere unanimă nici măcar în rândul simpatizanţilor opoziţiei, unii apreciind că documentul confundă proprietatea statului şi bunurile personale ale lui Putin.
   
"Mi-ar plăcea să ştiu cum crede Boris Nemţov că trebuie să trăiască un şef de stat şi dacă doreşte să scrie şi despre bunurile aflate la dispoziţia liderilor american şi britanic", reacţionează Peskov pe site-ul săptămânalului rus The New Times, foarte critic la adresa Kremlinului, care a publicat raportul.
   
Revenit la Kremlin în mai pentru un al treilea mandat de preşedinte, după cele din perioada 2000-2008 şi un mandat de patru ani ca premier, "Putin, a cărui popularitate scade, se agaţă disperat de putere", în principal din cauza "bogăţei şi a luxului cu care s-a obişnuit şi la care nu vrea cu niciun preţ să renunţe", scrie Boris Nemţov.
   
"Stilul său de viaţă este comparabil celui al monarhilor ţărilor din Golf şi oligarhilor", se arată în continuare în raport, însoţit de numeroase fotografii.
   
Potrivit autorilor raportului, Putin dispune de "20 de palate, vile şi reşedinţe", precum şi 43 de avioane şi 15 elicoptere al căror "cost total se apropie de miliarde de dolari".
   
"Mini-flota" preşedintelui cuprinde "patru nave de lux" a căror valoare este estimată la suma de trei miliarde de ruble (aproximativ 74 milioane de euro), iar colecţia sa de ceasuri este evaluată la o valoare totală de peste peste 500.000 de euro, conform raportului.
   


×

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close