Antena 3 CNN Externe Liderul din Belarus spune că Minsk nu se va alătura operațiunii ruse în Ucraina

Liderul din Belarus spune că Minsk nu se va alătura operațiunii ruse în Ucraina

Belarus nu are de gând să se alăture operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, a declarat marți președintele belarus Alexander Lukașenko.

Liderul din Belarus spune că Minsk nu se va alătura operațiunii ruse în Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Mar 2022   •   11:15

Lukașenko a negat acuzațiile Kievului conform cărora trupele ruse atacau Ucraina de pe teritoriul Belarus, a informat agenția de știri Belta.

Aceasta marchează o schimbare majoră de poziție, deoarece Belarus a declarat anterior că va interveni pentru a sprijini Rusia dacă va fi nevoie.

Lukașenko ar fi spus armatei belaruse: „[Putin] mi-a oferit o imagine detaliată a situației și, cel mai important, a evoluției situației”.

El a adăugat că trupele nu vor fi implicate în invazie, dar ar putea fi chemate „dacă este necesar”.

De asemenea, țara a renunțat oficial la statutul său non-nuclear și neutru în urma unui referendum de duminică, permițând Rusiei să plaseze arme nucleare pe teritoriul său.

Ieri, un oficial al Guvernului de la Kiev a dezvăluit pentru CNN că serviciile de informaţii ucrainene au aflat informaţii conform cărora Belarus este pregătită să participe direct la invazia Ucrainei, pe lângă punerea la dispoziţia Rusiei a teritoriului şi permiterea trupelor ruse să treacă graniţa.

O a doua sursă apropiată de guvernul ucrainean a explicat pentru jurnaliştii de la CNN că administraţia Biden a avertizat deja Ucraina despre faptul că Belarus urmează să se alăture Rusiei în războiul din Ucraina.

Totuşi, până în prezent, în cele cinci zile de război, nu au existat informaţii conform cărora trupe armate din Belarus ar fi fost pregătite să pătrundă pe teritoriul Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Belarus
Parteneri
El este Ilie, preotul care s-a stins fulgerător în Săptămâna Luminată
x close