Antena 3 CNN Externe Liderul rezistenței afgane: ”Prefer să mor decât să mă predau!”

Liderul rezistenței afgane: ”Prefer să mor decât să mă predau!”

Liderul mișcării de rezistență anti-talibană a jurat să nu capituleze niciodată, dar e deschis negocierilor cu noii conducători ai Afganistanului.

Liderul rezistenței afgane: ”Prefer să mor decât să mă predau!”
Sursa foto: Facebook/Ahmad Massoud
de Alexandra Ionescu    |    25 Aug 2021   •   16:59

Ahmad Massoud, fiul legendarului comandat afgan Ahmad Shah Massoud, s-a retras în Valea Pajshir, alături de vice-președintele Amrullah Saleh.

”Prefer să mor decât să mă predau”

”Sunt fiul lui Ahmad Chah Massoud. Capitularea nu există în vocabularul meu”, a spus Massoud în primul interviu acordat după ce talibanii au ocupat Kabulul 

Massoud a declarat că ”mii” de oameni se vor alătura Mișcării Naționale de Rezistență din Valea Panjshir, care nu a fost niciodată capturată de forțele sovietice în 1979, și nici de talibani în timpul cât au fost la guvernare între anii 1996-2001.

El și-a reînnoit apelul pentru sprijin din partea liderilor străini, inclusiv a președintelui francez Emmanuel Macron, și și-a exprimat regretul că li s-a oferit acces la arme cu puțin timp înainte de căderea Kabulului la începutul acestei luni.

”Nu pot uita greșeala istorică făcută de cei cărora le-am cerut arme chiar acum 8 zile, în Kabul”

”Au refuzat. Și aceste arme - artilerie, elicoptere, tancuri americane - sunt acum în mâinile talibanilor”

Massoud a adăugat că este deschis să vorbească cu talibanii și a prezentat schițele unui posibil acord.

”Putem vorbi. În toate războaiele există discuții, iar tatăl meu a vorbit mereu cu dușmanii lui. ”

”Să ne imaginăm că talibanii sunt de acord să respecte drepturile femeilor, ale minorităților, principiile democrației. De ce să nu încerc să le explic că de acest lucru vor beneficia toți afganii, inclusiv ei?”

Născut în 1989 în Takhar, în nordul Afganistanului, Massoud și-a făcut studiile liceale în Iran, și-a luat licența în studii militare la King's College, Londra și are un master în Politici Internaționale obținut la City, University of London.

El a insistat că forțele pe care le conduce, și care sunt estimate la ceva mai mult de 6.000 de combatanți, au nevoie de ajutor internațional.

În acest sens, Massoud a făcut apel SUA, Europa și statele arabe, arătând că aceste țări l-au ajutat pe tatăl său în trecut, în rezistența anti-sovietică și anti-talibană.

În anii 1980, tatăl său, Ahmed Shah Massoud a comandat gherilele mujahedine împotriva invadatorilor sovietici din aceeași vale, o fortăreață naturală de nepătruns, cu chei înguste flancate de vârfuri înzăpezite.

Leul din Panjshir, așa cum era cunoscut, era un lider carismatic tadjic care a unit o coaliție de miliții etnice și care a rezistat talibanilor.

Apropiat al mass-media occidentală - dar și al MI6, care i-a oferit armele - Ahmed Shah și-a câștigat reputația de lider moderat.

El a fost ucis cu două zile înainte de 11 septembrie, la 48 de ani, de o bombă ascunsă de agenții al-Qaeda care se dădeau drept reporteri, într-o cameră video.

 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close