Antena 3 CNN Externe Lider rus: Peninsula Crimeea va fi returnată Ucrainei

Lider rus: Peninsula Crimeea va fi returnată Ucrainei

Lider rus: Peninsula Crimeea va fi returnată Ucrainei
Sursa foto: Foto: Google Maps
28 Ian 2016   •   10:13

Rusia va returna în cele din urmă Ucrainei Peninsula Crimeea, anexată în martie 2014, a dat asigurări fostul premier rus Mihail Kasianov, liderul Partidului Libertății Poporului (de opoziție), miercuri, la Strasbourg, unde a participat la o reuniune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) dedicată memoriei carismaticului lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, asasinat în februarie trecut la doi pași de Kremlin.

'Vă rog să primiți asigurările mele că Peninsula Crimeea va fi în cele din urmă eliberată și va reveni sub jurisdicția Ucrainei', a declarat Kasianov, într-o întâlnire pe care a avut-o cu acest prilej cu emisarul președintelui ucrainean Petro Poroșenko pentru problemele tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, potrivit agenției de presă ucrainene Unian, scrie Agerpres. 

Anterior, fostul premier rus subliniase că numai tătarii din Crimeea au dreptul în conformitate cu Carta ONU să ridice problema autodeterminării peninsulei.

Pentru a conferi anexării Crimeii o aparență de legitimitate, Moscova argumentează că le-a oferit locuitorilor peninsulei să-și manifeste dreptul la autodeterminare 'în deplină concordanță cu dreptul internațional', iar 'alipirea' a avut loc în urma unui referendum, la care 90% dintre locuitorii Crimeii au optat pentru ruperea de Ucraina și intrarea în componența Rusiei.

În discuțiile pe care le-a purtat miercuri la Strasbourg, Kasianov a abordat între altele problema înrăutățirii situației economice și politice în Rusia, pe fondul actualei politici de izolare duse de regimul de la Moscova.

La Kiev, președintele Petro Poroșenko a reiterat că Rusia va rămâne o amenințare militară strategică pentru țara sa, potrivit serviciului său de presă, citat de Gazeta.ru.

'Pe termen lung, principala amenințare militară este și, din păcate, va continua să fie Federația Rusă, țară agresoare', a declarat Poroșenko, vorbind la o reuniune a Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare. Criza economică din Rusia, afirmase anterior președintele Ucrainei, este 'prețul plătit' de Moscova pentru 'agresiunea' împotriva statului ucrainean.

×
Subiecte în articol: Crimeea Ucraina
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close