Antena 3 CNN Externe Liderii G8 avertizează Siria că riscă sancţiuni dacă nu încetează violenţele împotriva poporului

Liderii G8 avertizează Siria că riscă sancţiuni dacă nu încetează violenţele împotriva poporului

Liderii G8 avertizează Siria că riscă sancţiuni dacă nu încetează violenţele împotriva poporului
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
27 Mai 2011   •   11:37

Copia unui proiect de declaraţie a liderilor mondiali reuniţi la summit-ul G8 de la Deauville obţinut de AFP arată că şefii de stat sunt hotărâţi să impună sancţiuni şi să acţioneze Consiliul de Securitate al ONU, dacă autorităţile siriene nu vor înceta reprimarea violentă a manifestaţiilor.

"Suntem oripilaţi de moartea a numeroşi manifestanţi în urma violenţei masive folosite de autorităţile siriene şi violarea gravă şi repetată a drepturilor omului" subliniază liderii de la G8 în text.

"Doar dialogul şi reformele fundamentale vor conduce la democraţie, iar prin aceasta, la securitate şi prosperitate durabilă în Siria. Dacă autorităţile siriene nu ascultă această chemare la dialog, avem în vedere acţionarea Consiliului de Securitate" scrie textul declaraţiei.

Proiectul a fost discutat vineri dimineaţă, în contextul impunerii unor sancţiuni împotriva Damascului. Conform unor surse diplomatice citate de AFP, Rusia s-ar putea împotrivi dacă în declaraţia finală ar exista o referinţă către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close