Antena 3 CNN Externe Liderii mondiali recunosc că nu pot ajunge la un acord privind schimbarea climatică

Liderii mondiali recunosc că nu pot ajunge la un acord privind schimbarea climatică

Liderii mondiali recunosc că nu pot ajunge la un acord privind schimbarea climatică
Sursa foto: copenhaga
16 Noi 2009   •   17:58

Barack Obama a recunoscut că nu mai este timp pentru a se ajunge la un acord la Copenhaga, în decembrie, pentru schimbarea climatică, dar şi-a manifestat sprijinul pentru a un pact formal pentru la anul.

Liderul american şi-a declarat sprijinul pentru planul danez de a mai salva ceva din summitul de luna viitoare, prin semnarea unor angajamente ?de primă etapă? în loc de un protocol complet.
Prin amânarea deciziilor privind ţintele de emisii, finanţarea sau transferul de tehnologii până la o a doua etapă, liderii mondiali speră să ajungă la un acord politic la Copenhaga ce să transmită un mesaj clar privind intenţia.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen, gazda şi preşedintele discuţiilor climatice, a zburat la Singapore, sâmbătă, pentru a prezenta planul său în faţa a 19 lideri mondiali, inclusiv preşedintele american şi cel chinez, în cadrului unui eveniment neprogramat la summitul de Cooperare Economică Asia Pacific.
El sublinia că la Copenhaga încă s-ar putea stabili ţinte politice şi cadrul angajamentelor.


"Având în vedere factorul timp şi situaţia unor state, trebuie să ne concentrăm în următoarele săptămâni pe ce este posibil şi să nu ne lăsăm distraşi de ce nu este. Acordul de la Copenhaga ar trebui să acorde un mandat final pentru negocieri şi să stabilească un termen pentru concluzii."
Nivelul de sprijin internaţional va deveni evident la întâlnirea de luni a circa 40 de miniştri de mediu la Copenhaga.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: incalzire globala Barack Obama
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close