Antena 3 CNN Externe Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru a decide viitorul zonei euro

Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru a decide viitorul zonei euro

Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru a decide viitorul zonei euro
Sursa foto: Foto: antimedia.info
26 Oct 2011   •   08:30

Liderii din Uniunea Europeană se întâlnesc miercurea aceasta la Bruxelles, într-o reuniune care ar putea fi decisivă pentru viitorul zonei euro şi chiar al întregului sistem financiar mondial.

Guvernele europene par deocamdată foarte departe de un acord care să pună capăt crizei datoriilor publice şi să redea încredere pieţelor financiare. Pe lângă situaţia Greciei, datoria publică a Italiei a devenit, la rândul ei, o sursă majoră de îngrijorare pentru investitori.

Întreaga lume aşteaptă de la reuniunea de astăzi decizii concrete, pentru că situaţia din zona euro are consecinţe la scară mondială.

La reuniune, liderii europeni trebuie în primul rând să convingă băncile să accepte o nouă reducere a datoriei publice a Greciei, care să devină astfel suportabilă.

Băncile s-au angajat deja să renunţe la 21% din valoarea datoriei greceşti, dar cancelarul german Angela Merkel doreşte ca scăderea să se situeze între 50 şi 60%. În al doilea rând, statele europene vor să sporească valoarea Fondului European de Stabilitate Financiară, de la 440 de miliarde de euro la cel puţin 1000 de miliarde. Fondul va putea astfel să prevină extinderea crizei datoriilor la ţări mari ca Italia şi Spania.

La ultimul summit european, acum câteva zile, premierul italian Silvio Berlusconi a fost pur şi simplu somat de liderii Franţei şi Germaniei să ia măsuri dure de relansare economică şi reducere a datoriei.

Discuţiile de la Bruxelles vor începe printr-o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din toate ţările Uniunii Europene, urmată de cea decisivă, la care vor lua parte doar liderii din zona euro.

 





×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close