Antena 3 CNN Externe Liderii UE vor să-i pună în carantină pe imigranţii clandestini

Liderii UE vor să-i pună în carantină pe imigranţii clandestini

Liderii UE vor să-i pună în carantină pe imigranţii clandestini
Sursa foto: Foto: hungarianambiance.com
25 Iun 2015   •   17:14

Liderii UE ar urma să decidă ca imigranţii clandestini să fie deţinuţi în instalaţii speciale, iar acolo unde este posibil să fie trimişi rapid acasă, una dintre propunerile de la summitul cu privire la migrare, securitate şi crearea de locuri de muncă de joi şi vineri, relatează EUObserver. Summitul de două zile, la Bruxelles, este umbrit de riscul unei intrări în incapacitate de plată a Greciei şi al unei ieşiri din zona euro.

Planurile cu privire la migrare sunt detaliate în ultimul proiect care conţine concluziile summitului de la 24 iunie, pe care EUObserver precizează că l-a putut vedea. Textul îndeamnă la "crearea unor zone şi instalaţii frontaliere structurate" în state din "prima linie" ca Grecia, Italia şi Malta. "Acest lucru va permite să se determine cine va avea nevoie de protecţie internaţională şi cine nu", se arată în document. În partea de concluzii, Comisia Europeană (CE) este îndemnată să prezinte, luna viitoare, un plan "cu privire la aspectele judiciare, financiare şi operaţionale ale acestor zone şi instalaţii".
Capitalele europene vor să se pună un accent mai mare asupra trimiterii imigranţilor clandestini înapoi, în "ţări de origine sigure", a declarat un oficial UE pentru presă. Agenţia pentru controlul frontierelor Frontex urmează să fie consolidată şi să se concentreze asupra politicilor cu privire la repatriere şi readmisie.

"Avem nevoie de o Europă mai activă, nu în a deschide uşa mai larg, ci care să ne ajute să închidem uşile", a declarat oficialul citat.

Liderii vor să dea Frontex noi puteri prin care agenţia să repatrieze pe oricine nu se califică să obţină protecţie internaţională. Agenţia este autorizată, în prezent, să organizeze zboruri de repatriere în cazul în care sunt implicate cel puţin două state membre UE. Este necesar ca Frontex să primească "instrumente prin care să iniţieze repatrieri singură", potrivit aceleiaşi surse.

Bugetul Frontex a fost suplimentat anul acesta cu suma de 26 de milioane de euro, fonduri destinate în principal operaţiunilor agenţiei în Marea Medieterana. Acest buget urmează să fie suplimentat din nou, cu încă 45 de milioane de euro, sumă destinată specia crizei din Mediterana.Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg urmează să prezinte vineri situaţia relaţiilor dintre Alianţa Nord-Atlantică şi UE. Tot vineri, sunt programate discuţii, separat, cu privire la suplimentarea fondurilor europene alocate cercetării în domeniul Apărării. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk ar urma să ceară CE să înceapă să angajeze "fonduri în cercetarea legată de Apărare".

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close