Antena 3 CNN Externe Liderul Al-Qaida îndeamnă poporul afgan să lupte împotriva trupelor occidentale

Liderul Al-Qaida îndeamnă poporul afgan să lupte împotriva trupelor occidentale

Liderul Al-Qaida îndeamnă poporul afgan să lupte împotriva trupelor occidentale
Sursa foto: Foto: YouTube
22 Mar 2012   •   12:42

Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri îi îndeamnă pe afgani să lupte împotriva trupelor occidentale, în special celor americane, staţionate în ţara lor şi să le ofere susţinere talibanilor, într-un mesaj de 11 minute postat miercuri pe forumuri jihadiste, relatează CNN, citat de Mediafax.
   
Mesajul condamnă valorile "cruciaţilor civilizaţiei profane occidentale" şi intervine în urma unei serii de acte intens mediatizate ale militarilor americani în Afganistan, inclusiv gestul unor puşcaşi marini de a urina pe cadavrele unor insurgenţi morţi.

"Acest act reprezintă valorile lor", afirmă al-Zawahiri, subliniind că "aceasta este opinia lor despre alţi oameni, în general, dar în special despre musulmani, acesta este modul în care ne tratează".
   
Alte evenimente care au amplificat furia musulmanilor sunt incendierea accidentală a unor exemplare de Coran de către militari americani şi atacul unui militar american care a ucis 16 civili afgani. Statele Unite au prezentat scuze pentru aceste acte.
   
"Onorabili afgani, calea (de urmat) este clară! (Şi anume) ori luptând sub steagul islamului şi susţinând mujahedinii, utilizându-vă braţele, limba, banii şi inima, ori veţi fi umiliţi în această viaţă şi pedepsiţi în viaţa de apoi", afirmă liderul reţelei teroriste Al-Qaida.
   
Acesta este cel de al doilea mesaj lansat de al-Zawahiri în decurs de o săptămână. Într-o înregistrare pe care a făcut-o publică vineri, el i-a îndemnat pe pakistanezi să se alăture "primăverii arabe" şi să se revolte împotriva Guvernului lor, calificându-i pe liderii ţării drept "sclavi ai Americii".

Al-Zawahiri se referă la mişcarea prodemocratică din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu care a condus la îndepărtarea de la putere, în 2011, a liderilor din Tunisia, Egipt, Libia şi Yemen şi care ameninţă regimul lui Bashar al-Assad în Siria.


   

   

×
Subiecte în articol: Coran Ayman al-Zawahiri
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close