Antena 3 CNN Externe Liderul de la Seul cere pacea cu Coreea de Nord

Liderul de la Seul cere pacea cu Coreea de Nord

Liderul de la Seul cere pacea cu Coreea de Nord
Sursa foto: Lee Myung-bak
07 Iun 2010   •   13:09

Preşedintele Coreii de Sud a redus tonul criticilor la adresa Coreii de Nord, în cadrul unui discurs ce sublinia necesitatea păcii cu statul înarmat nuclear, despre care Seul speră totuşi că v a fi pedepsit de ONU pentru că ar fi scufundat un vas militar.
În cadrul unui discurs televizat live, liderul sud-coreean a folosit prilejul pentru a cere încheierea conflictului corean.
"Avem un vis neîmplinit," arăta Lee Myung-bak. "De a deveni un stat unit ce trăieşte în libertate, pace şi prosperitate cu compatrioţii din Coreea de Nord care încă suferă din cauza sărăciei şi oprimării."
Discursul lui Lee a venit la două zile după ce Seul a cerut oficial Consiliului de Securitate al ONU să pedepsească Phenianul pentru că ar fi scufundat un vas militar sud-coreean, ucigând 46 de marinari.
Duminică, Lee nu a mai menţionat acţiunea din cadrul ONU, o premieră în conflictul coreean, ce ar putea duce la cele mai intense ?confruntări? dintre cele două părţi de la încheierea războiului din '50-'53.
Vineri, liderul de la Seul acuza Nordul, în cadrul unei conferinţe la Singapore,de subminarea păcii globale.
Lee avertiza Nordul că nu ar trebui să creadă că pot continua să ?tachineze? Sudul şi "să facă ce vrea." Dacă continuă, "ei vor suferi consecinţele," avertiza acesta.
Acele afirmaţii au fost urmate sâmbătă de comentarii mai paşnice, menite a calma temerile investitorilor că ar putea izbucni un război ce să devasteze una din cele mai dinamice economii din Asia.
Acesta i-a asigurat pe afacerişti că "nu există absolut nicio posibilitate pentru un război deplin" în peninsulă, fiind pentru prima dată când se dau asemenea asigurări.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close