Antena 3 CNN Externe Liderul suprem iranian acuză pe Obama că a complotat împotriva Iranului

Liderul suprem iranian acuză pe Obama că a complotat împotriva Iranului

Liderul suprem iranian acuză pe Obama că a complotat împotriva Iranului
Sursa foto: ali khamenei
22 Mar 2010   •   02:53

Liderul suprem iranian ayatollah Ali Khamenei arăta că SUA au eşuat să acţioneze aşa cum au promis pentru stabilirea unor legături mai bune cu republica islamică.
"Noua administraţie americană şi preşedintele au pretins că au interes în relaţii corecte şi cinstite; au scris scrisori şi au trimis mesaje... în care spuneau că sunt dispuşi să normalizeze relaţiile cu republica islamică, dar în practică au făcut exact opusul," declara Khamenei, în mesajul său de Anul Nou către iranieni, citat de postul de limbă engleză Press TV.
Liderul suprem iranian a mai criticat Statele Unite pentru sprijinirea tulburărilor ce au urmat alegerilor prezidenţiale din iunie 2009, declarând că duşmanii planificaseră să înceapă "un război civil în ţară" .
"Au încercat foarte mult să divizeze poporul dar au eşuat... aceasta a fost o victorie pentru naţiune," arăta Khamenei. "Opt luni după alegeri, au adoptat cea mai rea poziţie posibilă. Preşedintele american a calificat acei protestatari şi sabotori ca fiind 'activişti pentru drepturile civile'" .

Khamenei arăta că este normal pentru Iran să aibă duşmani deoarece "este sprijinit de diferite naţiuni din lume" , iar SUA, pe de altă parte, "sunt urâte de state din lume de decenii pentru agresiune şi invazie."

Afirmaţiile lui Khamenei vin la o zi după ce preşedintele american Barack Obama declara că administraţia sa încă este în căutarea dialogului cu Iran pe marginea chestiunii nucleare, dar guvernul iranian a ales izolarea.

Obama a făcut declaraţiile într-un mesaj video cu ocazia Nowruz, "Anul Nou," ce marchează sosirea primăverii şi începutul noului an pentru iranieni.


"Lucrăm cu comunitatea internaţională pentru a-l face pe guvernul iranian responsabil deoarece refuză să respecte obligaţiile internaţionale. Dar oferta noastră de contacte diplomatice complete şi dialog încă este în picioare,"arăta Obama .
Acesta a transmis un mesaj similar şi cu ocazia Nowruz de anul trecut.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ali Khamenei Barack Obama
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close