Antena 3 CNN Externe Liderul suprem iranian cere anchetarea alegerilor prezidenţiale

Liderul suprem iranian cere anchetarea alegerilor prezidenţiale

Liderul suprem iranian cere anchetarea alegerilor prezidenţiale
Sursa foto: ayatollah
16 Iun 2009   •   03:46

Liderul suprem iranian a cerut o anchetă care să cerceteze rezultatul alegerilor la care preşedintele Ahmadinejad a fost reales, repingând astfel decretul său anterior conform căruia votul a fost corect.
Ayatollah Ali Khameneia intervenit pe fondul celei de-a treia zi de proteste a reformiştilor, care pretind că votul ce i-ar fi oferit lui Ahmadinejad 63 procente este o "şaradă".
Ayatollah Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele strategice, a descris anterior alegerile ca fiind corecte şi a cerut iranienilor să fie uniţi.
Luni însă s-a întâlnit cu candidatul învins al opoziţiei Hossein Mousavi şi a cerut Consiliului Gardienilor să examineze acuzele acestuia de fraudare.
?În mod evident plângerile ar trebui cercetate prin canale legale. Este necesar să urmărim cu calm această chestiune?, declara Khamenei la îtâlnirea cu Mousavi, citat de televiziunea de stat.

Protestele au luat amploare după ce autorităţile au încercat să interzică un marş al suporterilor lui Mousavi .

Poliţia a arestat 170 de activişti în weekend, inclusiv fratele fostului preşedinte Mohammad Khatami şi mai mulţi lideri reformişti.
Un manifestant iranian a fost împuşcat mortal luni şi mai mulţi au fost răniţi, la sfârşitul mitingului care a reunit la Teheran sute de mii de persoane ce contestă realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.
Confruntări între poliţie şi manifestanţi au izbucnit luni seara, la Teheran, în cursul unui miting la care participau sute de mii de persoane.

Focuri de armă au fost auzite la finalul manifestaţiei a câteva sute de mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, rivalul învins de preşedintele ultraconservator.

Martori au raportat că la sfârşitul manifestaţiei, persoane în civil ar fi tras împotriva demonstranţilor, rănind mai mulţi din rândul acestora. Atacatorii erau îmbrăcaţi în civil şi nu aparţineau poliţiei, potrivit acestor martori.

Manifestanţii au dat foc la pneuri şi la pubele în piaţa Azadi, la finalul manifestaţiei din centrul oraşului.

Cel puţin trei motociclete au fost incendiate. Fumul era vizibil în zonă, în timp ce mai mulţi protestatari fugeau.

Forţele de ordine au folosit de asemenea gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Duminică, un jurnalist AFP a văzut persoane în civil, pe motociclete, care au tras în aer cu pistoale pentru a-i speria pe manifestanţi.
"Suntem pregătiţi să participăm din nou la alegerile prezidenţiale", a declarat Moussavi, prezent la mitingul organizat de opoziţie la Teheran.

"Votul poporului este mai important decât persoana lui Moussavi şi decât oricine altcineva", a subliniat politicianul iranian.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close