Antena 3 CNN Externe Liderul talibanilor din Afganistan, mollahul Omar, ucis. Talibanii dezmint

Liderul talibanilor din Afganistan, mollahul Omar, ucis. Talibanii dezmint

Liderul talibanilor din Afganistan, mollahul Omar, ucis. Talibanii dezmint
Sursa foto: Foto: nydailynews.com
23 Mai 2011   •   10:16

Liderul mişcării radicalilor talibani din Afganistan, mollahul Mohamed Omar, a fost ucis în Pakistan, transmite, luni, agenţia Xinhua, citând un post de televiziune.

"Mollahul Omar a fost ucis pe drumul dintre oraşul pakistanez Quetta şi provincia Waziristanul de Nord" de la graniţa cu Afganistanul, a relatat canalul de televiziune Tolo, citând surse anonime din serviciile secrete afgane.

Până acum nu se ştie cine l-a ucis pe ideologul talibanilor din Afganistan şi în ce circumstanţe.

Militanţii talibani care luptă împotriva trupelor afgane şi a forţelor coaliţiei NATO din Afganistan nu au făcut încă niciun comentariu în legătură cu vestea morţii mollahului Omar.

Mollahul Omar este unul dintre fondatorii mişcării talibanilor şi este considerat "comandantul lor suprem" sau liderul spiritual. El a fost înlăturat de la putere la sfârşitul lui 2001 în urma intervenţiei militare internaţionale.

Omar a supravieţuit până acum de nenumărate ori vânătorii declanşate împotriva sa de trupele americane din Afganistan, de la căderea regimului taliban în urma invaziei SUA pe teritoriul Afganistanului la sfârşitul anului 2001.

Mollahul îi acordase adăpost liderului reţelei al-Qaida, Osama bin Laden.

La începutul lunii mai, după eliminarea lui Osama, oficiali americani şi italieni declaraseră că următoarea ţintă ar putea fi mollahul Omar.

Talibanii afgani dezmint informaţia

Un purtător de cuvânt al talibanilor afgani a dezminţit, luni, moartea liderului lor suprem, mollahul Mohamed Omar, în urma unor informaţii de acest tip vehiculate la Kabul şi preluate de unele mass-media, relatează AFP.

"Este pură propagandă. Este total imposibil", a declarat Zabihullah Mujahid.

Washingtonul şi Kabulul apreciază că mollahul Omar şi o parte din liderii rebeliunii afgane se ascund în Pakistan, ceea ce Islamabadul dezminte oficial.

Aceste suspiciuni au fost consolidate de uciderea, la 2 mai, a liderului al-Qaida Osama bin Laden, de către un comando american într-o vilă din oraşul-garnizoană Abbottabad.





×
Subiecte în articol: pakistan ucis talibani Osama Bin Laden
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close