Antena 3 CNN Externe Limba română devine limba oficială în Republica Moldova. Legea a fost adoptată!

Limba română devine limba oficială în Republica Moldova. Legea a fost adoptată!

Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea prin care limba română devine limba oficială în Republica Moldova.

Limba română devine limba oficială în Republica Moldova. Legea a fost adoptată!
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2023   •   16:21

Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor "limba moldovenească", "limba maternă" și "limbă de stat" cu sintagma "limba română". Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați, scrie agora.md.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat  cu pancarte pe care era scris "Poporul este suveran, PAS-ul este tiran".

După ce au aprobat proiectul de lege, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, au scandat "Bravo".

Citiţi şi: Limba română i-a scos din minţi pe comunişti la Chişinău | Scandal şi violenţe la dezbaterea legii care aplică o decizie a Curții Constituționale

"E un vot care a întârziat", a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

La ședința Parlamentului din 2 martie, pe agendă a fost adăugată inițiativa care are menirea de modificarea sintagmei de "Limba moldovenească" în "Limba română" în toată legislația țării și mai ales, în Constituție. Subiectul s-a lăsat atunci cu îmbrânceli la tribuna centrală a Legislativului.

Incidentul a fost marcat de altercații și îmbrânceli, iar unii deputați PAS au încercat să-i împiedice pe comuniști și socialiști să blocheze tribuna.

În cele din urmă, inițiativa legislativă a fost votată de 56 de deputați din totalul de 101.

Legea votată la Chișinău reprezintă efectul unei decizii din 2013 a Curții Constituționale

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că textul Declarației de Independență a țării, care prevede că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textul Constituției, care stipulează, la articolul 13, că limba de stat a țării este "limba moldovenească, în baza grafiei latine".

Drept urmare, deși în Constituție a rămas scris "limba moldovenească", s-a stabilit că această exprimare a este echivalentă cu limba română.

S-a creat, astfel, temeiul legal pentru utilizarea expresiei "limba română" nu doar în școli și în instituțiile de cercetare, ci și la nivel oficial, în instituțiile statului, inclusiv în documentele elaborate de Parlament și de Guvern.

Vezi și: Alertă cu bombă la Chişinău | Proteste şi tensiuni uriaşe în Republica Moldova

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close