Antena 3 CNN Externe Linişte aparentă la Chişinău. Sute de oameni, aduşi cu autocarele pentru a participa la proteste

Linişte aparentă la Chişinău. Sute de oameni, aduşi cu autocarele pentru a participa la proteste

Linişte aparentă la Chişinău. Sute de oameni, aduşi cu autocarele pentru a participa la proteste
Sursa foto: miting chisinau
10 Apr 2009   •   10:56
RĂMÂI PE ANTENA3.RO. AFLĂ DE AICI ULTIMELE INFORMAŢII DIN CHIŞINĂU.

- Redactorul-şef al Jurnalului de Chişinău a fost răpit de lângă Guvern
- Corespondentul TVR la Chişinău a fost săltat de Poliţie
- Sute de oameni au fost aduşi cu mai multe autocare în Chişinău. Mulţi dintre ei susţin că au fost îndemnaţi, şi chiar obligaţi, să participe la proteste.
- Potrivit Ziarului de gardă, publicaţie din Moldova, "oameni în negru" patrulează pe străzile din Chişinău, în formaţie de câte doi. Jurnaliştii se tem de noi provocări.
- O parte din site-urile moldoveneşti de ştiri au fost blocate în această dimineaţă de MoldTelecom, potrivit Unimedia.md
- Un avion rusesc cu grenade lacrimogene a aterizat la Chişinău
- Potrivit Interfax, 800 de protestatari s-au adunat, vineri, în centrul Chişinăului, în faţa sediului Guvernului. oamenii au în mână buchete de flori

- Pe internet circulă o mulţime de mesaje prin care locuitorii din Chişinău sunt îndemnaţi să se adune şi în faţa televiziunii naţionale. Moldovenii sunt rugaţi sa ia parte la un protest non-violent. Oamenii sunt rugaţi să vină cu flori în mână pentru a arăta lumii întregi că vor să protesteze paşnic.

Două noi mitinguri sunt programate pentru vineri la ora 10.00, la Chişinău. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a aprobat organizarea a două mitinguri de protest, unul în centrul oraşului şi altul în faţa companiei naţionale Teleradio Moldova.

Chirtoacă a precizat într-o conferinţă de presă, că mişcarea ?Acţiunea Europeană? a cerut aprobare pentru începerea acţiunii de protest în faţa sediului societăţii de radio şi televiziune.

Protestatarii vor solicita invalidarea rezultatelor alegerilor parlamentare de duminică.

În ultimele zile au circulat pe internet apeluri la manifestaţii de amploare pentru ziua de vineri.

Într-un comunicat postat de site-ul ministerului afacerilor interne din Republica Moldova basarabenii sunt avertizaţi asupra pericolelor la care se expun dacă participă sau încurajează protestele din Chişinău.

?Datorită unor provocări cu caracter extremist, manifestaţiile menţionate au degenerat în acţiuni agresive (...) Necătând la restricţiile prevăzute de legislaţia cu privire la aplicarea mijloacelor speciale şi a armelor de foc în privinţa copiilor, femeilor şi persoanelor de vârstă înaintată, circumstanţele menţionate prezintă excepţia de la aceste norme, poliţia fiind în drept să aplice arma de foc şi mijloace speciale pentru restabilirea ordinii şi securităţii publice.? se arată în comunicat

Mai mult, profesorii şi părinţi sunt avertizaţi că vor suporta consecinţe dacă vor permite elevilor şi studenţilor să participe la protestele împotriva regimului Voronin. Avertismente a lansat şi Vladimir Voronin, care s-a adresat direct profesorilor. Folosind un limbaj foarte dur, el i-a acuzat practic pe profesori pentru faptul că studenţii au fost scoşi în stradă. ?Patrioţi fără ochi, fără urechi şi fără minţi educă aceste instituţii de învăţământ ale noastre. Orice nebun poate să-i scoată în stradă?.



În acelaşi timp, potrivit unor surse, premierul moldovean Zinaida Greceanîi i-a avertizat pe părinţi să nu îşi lase copiii la mitingurile de vineri, pentru că nu vor putea fi evitate jertfele umane.

Comuniştii, nesiguri la guvernare

Imediat după începerea manifestaţiilor de protest în centrul Chişinăului, Comisia Electorală din Republica Moldova a anunţat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare. Şi, surpriză, comuniştii au aflat că au pierdut un mandat în Parlament, esenţial pentru alegerea viitorului preşedinte.

Astfel, comuniştii au câştigat până la urmă doar 60 de mandate, pentru alegerea preşedintelui având nevoie de o majoriatate de 61 de mandate. În ciuda repetatelor apeluri ale opoziţiei la renumărarea voturilor, preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin s-a opus acestui lucru.

Regimul Voronin acuză România prin mijloace staliniste

Reacţia autorităţilor în urma manifestaţiilor din Republica Moldova a arătat o faţă a puterii de la Chişinău apropiată de regimul stalinist. Jurnaliştii români au fost vânaţi şi forţaţi să părăsească ţara, primind mesaje de ameninţare şi fiind intimidaţi. Asta în condiţiile în care preşedintele Vladimir Voronin a acuzat România, fără nici o dovadă, de implicare într-o aşa zisă tentativă de lovitură de stat.

Pe internet au început să apară dovezi din ce în ce mai clare prin care se vede adevărata faţă a regimului Voronin. Participanţi la manifestaţie săltaţi de Miliţie, studenţi şi elevi vânaţi de autorităţi, ameninţări directe şi arestări în plină stradă. În tot acest timp, televiziunea naţională din Republica Moldova difuza doar documentare şi filme, în contradicţie totală cu evenimentele din ţară. O televiziune care, până acum, a scăpat de furia manifestanţilor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după mitingurile de vineri.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: miting Chisinau protest
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close