Antena 3 CNN Externe Lituania expulzează doi diplomaţi belaruşi, pe care-i acuză de spionaj

Lituania expulzează doi diplomaţi belaruşi, pe care-i acuză de spionaj

Lituania spune că expulzează doi diplomați belaruși acuzați de activități „incompatibile cu statutul diplomatic” pe fondul indignării internaționale față de deturnarea spre Minsk a unui avion de pasageri cu destinația Vilnius, la 23 mai, în scopul arestării unui ziarist belarus de opoziție.

Lituania expulzează doi diplomaţi belaruşi, pe care-i acuză de spionaj
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    28 Mai 2021   •   18:12

Guvernul Lituaniei a anunţat, vineri, expulzarea a doi diplomaţi belaruşi, în semn de solidaritate cu Letonia, ai cărei diplomaţi au fost expulzaţi din Belarus pe fondul tensiunilor internaţionale apărute după incidentul aerian produs în spaţiul aerian belarus.

„Doi diplomaţi belaruşi vor fi expulzaţi, din cauza unor activităţi incompatibile cu statutul diplomatic”, a comunicat Ministerul lituanian de Externe, citat de agenţia Reuters.

„Prin această decizie, Lituania este solidară cu Letonia, ai cărei diplomaţi şi funcţionari ai Ambasadei din Minsk au fost expulzaţi în mod nejustificat din Belarus în urmă cu câteva zile”, precizează Ministerul lituanian de Externe.

Belarusul a decis expulzarea tuturor membrilor personalului Ambasadei Letoniei, după ce ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, şi Martins Stakis, primarul oraşului Riga, au înlocuit drapelul Belarusului cu unul istoric, utilizat în prezent de opoziţia de la Minsk.

Belarusul este supus unor presiuni interaţionale intense după ce a deturnat un avion Ryanair şi l-a obligat să aterizeze la Minsk, duminică, după care i-a arestat pe jurnalistul disident Roman Protasevici şi pe partenera acestuia, care se aflau la bord.

Uniunea Euroepană (UE) a ripostat interzicând companiilor aeriene belaruse accesul în UE şi cerând transportatorilor europeni să nu survoleze spaţiul aerian belarus.

UE a ameninţat, de asemenea, cu sancţiuni economice dure regimul preşedintelui belarus Alekdandr Lukeşnko, susţinut de Kremlin.

×
Subiecte în articol: Lituania Belarus diplomati spionaj
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close