Antena 3 CNN Externe Lituania înăsprește starea de urgență și limitează libertatea de exprimare, în contextul războiului din Ucraina

Lituania înăsprește starea de urgență și limitează libertatea de exprimare, în contextul războiului din Ucraina

Parlamentul Lituaniei a impus, joi, o stare de urgență mai strictă în privința invaziei Ucrainei de către Rusia, limitând dreptul la libera exprimare și la întrunire pașnică.

Lituania înăsprește starea de urgență și limitează libertatea de exprimare, în contextul războiului din Ucraina
Sursa foto: Twitter/ NEXTA
de Cerasela Stafie    |    10 Mar 2022   •   13:43

Noile măsuri au fost deja votate de parlamentul țării. Acestea vor fi în vigoare cel puțin până pe 20 aprilie și vor permite autorităților să elimine accesul la un mijloc de presă timp de până la 72 de ore pentru ”dezinformare”, ”propagandă de război” și ”incitare la ură” , în contextul războiului din Ucraina.

În total, 71 din cele 117 de voturi exprimate de membri ai parlamentului au fost în susținerea moțiunii, care necesita o majoritate simplă pentru a fi adoptată.

”Această moțiune limitează capacitatea de a spune că ”Putin este grozav” în reuniunile (publice) și de a răspândi propagandă de război și dezinformare”, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte membrilor parlamentului.

”Cred că nimeni din această sală a parlamentului nu este interesat ca această otravă să influențeze determinarea și voința poporului lituanian de a ajuta Ucraina”, a spus ea.

Pe 24 februarie, președintele Lituaniei a declarat stare de urgență la câteva ore după ce Rusia și-a început invazia, spunând armatei țării NATO să se desfășoare de-a lungul granițelor sale cu Rusia și Belarus.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close