Antena 3 CNN Externe Lituanienii se joacă cu nervii lui Putin: Vor despăgubiri pentru ocupaţia din era sovietică

Lituanienii se joacă cu nervii lui Putin: Vor despăgubiri pentru ocupaţia din era sovietică

Lituanienii se joacă cu nervii lui Putin: Vor despăgubiri pentru ocupaţia din era sovietică
Sursa foto: Foto: Ria Novosti
05 Oct 2011   •   12:02

Ministrul de Externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, a cerut Moscovei să înceapă să se gândească la modalităţile de compensare a ţării sale pentru ocupaţia din era sovietică.

"Am încurajat Rusia să deschidă un dialog despre evaluarea comună a trecutului, restaurarea justiţiei, compensarea pentru ocupaţie şi problemele cu investigarea crimelor", a declarat Azubalis, citat de Ria Novosti.

Ruşii s-au contrazis de mult timp cu ţările baltice - Lituania, Estonia şi Letonia-, precum şi cu Polonia, despre încercările acestora de a rescrie istoria celui de-Al Doilea Război Mondial şi de a diminua rolul sovieticilor în înfrângerea Germaniei naziste. În timp ce Rusia susţine că Armata Roşie a eliberat ţările baltice de invadatorii germani, mulţi cetăţeni ale republicilor pun cele două ocupaţii pe picior de egalitate.

Anul trecut, parlamentul lituanian a aprobat o lege care atrage pedepse pentru cei care justifică public, neagă sau diminuează rolul crimelor internaţionale, precum şi al crimelor comise de URSS şi nazişti împotriva Lituaniei.

Lituania a devenit prima republică din URSS care şi-a declarat independenţa în martie 1990.

×
Subiecte în articol: Lituania Rusia Vladimir Putin despagubiri
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close