Antena 3 CNN Externe Liverpool a fost restras din lista patrimoniului UNESCO

Liverpool a fost restras din lista patrimoniului UNESCO

Oraşul englez Liverpool a fost înlăturat din lista locurilor de patrimoniu mondial, după ce agenţia culturală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a găsit clădiri noi, inclusiv un stadion de fotbal, care au compromis imaginea dată de docurile victoriene.

Liverpool a fost restras din lista patrimoniului UNESCO
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    21 Iul 2021   •   18:04

13 delegați UNESCO au vota pentru declasarea orașului Liverpool, inclus în 2004, şi cinci împotrivă.

 Astfel, Liverpool devine al treilea sit exclus din patrimoniul UNESCO, după sanctuarul de orix arabi din Oman în 2007 şi valea râului Elba din Dresda (Germania) în 2009.

Principalul motiv al retragerii îl constituie planurile de reamenajare a portului, care includ imobile foarte înalte şi un nou stadion de fotbal care riscă să-i ‘„deterioreze într-o manieră ireversibilă” patrimoniul, a afirmat comitetul UNESCO.

Orașul Liverpool a fost clasat în patrimoniul mondial UNESCO după o reabilitare a zonei de chei în urma deceniilor de degradare.

După ce membrii Comitetului Patrimoniului Mondial au votat în China, UNESCO a anunţat pe Twitter că Liverpool ar trebui şters din lista organizaţiei.

Joanne Anderson, primarul Liverpool, a spus că decizia este „de neînţeles” şi speră să facă apel.

„Sunt foarte dezamăgită şi îngrijorată de acestă decizie de a şterge statutul de patrimoniu mondial al Liverpool, care vine după un deceniu de când UNESCO a vizitat ultima dată oraşul pentru a-l vedea cu propriii ochi.

Vom colabora cu Guvernul pentru a examina dacă putem face apel”, a spus el.
 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close