Antena 3 CNN Externe Liza, fetița de 4 ani care nu a mai ajuns acasă. Ultimele ei ore de viață, surprinse în imagini, înainte să fie ucisă de atacurile rusești

Liza, fetița de 4 ani care nu a mai ajuns acasă. Ultimele ei ore de viață, surprinse în imagini, înainte să fie ucisă de atacurile rusești

Viața și moartea Lizei Dmitrieva, în vârstă de patru ani, în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Viniția din centrul Ucrainei, este simbolul unui conflict în care moartea vine adesea fără avertisment.

Liza, fetița de 4 ani care nu a mai ajuns acasă. Ultimele ei ore de viață, surprinse în imagini, înainte să fie ucisă de atacurile rusești
Sursa foto: twitter
de Laura Dinu    |    15 Iul 2022   •   14:06

O serie de videoclipuri și imagini postate pe rețelele de socializare par să urmărească ultimele ore ale Lizei, care împlinise patru ani în martie, în plină invazie rusă a Ucrainei. Mama ei, Iryna, și-a pierdut un picior în urma atacului, care a fost descris de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept „un act de terorism”. 

Mama Lizei și-a dus fiica, joi, într-un cărucior de culoare roz cu negru, la un centru de educație dintr-un oraș despre care se credea că este departe de linia frontului, la patru ore de mers cu mașina spre vest de capitala Kiev. 

În prima filmare, surprinsă la 9.38 dimineața, Liza poate fi văzută în ciorăpei albi și o jachetă din denim albastru, împingându-și propriul cărucior. Părul ei este legat cu o clamă albă în formă de fluture. 

Liza zâmbește și își ridică privirea la mama ei care merge lângă cărucior. Uneori intră și Iryna în cadru, îmbrăcată în alb și zâmbind timid. În următoarea imagine, Liza este văzută ghemuită lângă o masă joasă din centrul de educație, studiind o foaie în cadrul unei ședințe de logopedie. 

Cu puțin înainte de ora 11 dimineața, mama și fiica merg pe trotuar, de-a lungul pieței centrale Premehoy din Viniția, trecând aproape de Casa Ofițerilor a orașului, o clădire cu coloane din fosta epocă sovietică, folosită acum ca centru cultural pentru concerte și spectacole. 

Liza nu a mai ajuns niciodată acasă. Imediat după ora 11, trei rachete, care ar fi fost trase dintr-un submarin rusesc în Marea Neagră, au lovit piața, au explodat în apropierea centrului cultural, au distrus ferestrele unei clădiri cu mai multe etaje și au incendiat zeci de mașini dintr-o parcare din apropiere. 

Imagini greu de imaginat au fost surprinse imediat după atac. Imagini ce nu pot fi difuzate și nici măcar descrise în cuvinte.   

Liza a fost unul dintre cei trei copii uciși în atacul de pe o stradă aglomerată, dintr-un oraș care scăpase relativ neatins de invazie. Mama ei a supraviețuit exploziei, însă a fost rănită grav. 

Un ziar local a vorbit cu o prietenă a Irynei, în timp ce aceasta se îndrepta spre spitalul unde tânăra mămică este tratată.  

 "Ea este prietena mea. Amândouă avem copii cu probleme de dezvoltare. Obișnuiam să închiriem un apartament împreună. Iryna era aparent conștientă când a fost dusă la secția de terapie intensivă, dar Liza a murit pe loc. Nu pot spune mai mult. Este prea dificil." 

Olena Zelenska, soția președintelui Zelenski, a spus că a recunoscut-o pe fetiță dintr-un videoclip de Crăciun.

 „Astăzi am fost îngroziți să vedem o fotografie cu un cărucior pentru copii răsturnat din Viniția. Și apoi, citind știrile, mi-am dat seama că o cunosc pe această fetiță”, a spus Zelenska într-o postare pe Twitter. „Ne-am întâlnit în timp ce înregistram un videoclip pentru sărbătorile de Crăciun.” 

În videoclipul publicat, Liza poate fi văzută pictând globuri de Crăciun cu Prima Doamnă, scrie The Guardian.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close