Antena 3 CNN Externe Lo Hsing Han, "NAŞUL HEROINEI", a murit în Myanmar

Lo Hsing Han, "NAŞUL HEROINEI", a murit în Myanmar

Lo Hsing Han, "NAŞUL HEROINEI", a murit în Myanmar
08 Iul 2013   •   13:42

Un fost lider al traficului de stupefiante şi un foarte puternic om de afaceri, poreclit de autorităţile americane "Naşul heroinei", a murit în casa sa din Myanmar, a declarat o sursă apropiată familiei sale.

Lo Hsing Han a murit sâmbătă noapte în oraşul Yangon, la aproape 80 de ani. Cauza decesului este încă neclară, menţionează sursa, care a preferat să rămână anonimă.

Activitatea sa infracţională în traficul de droguri a început acum mai bine de 40 de ani, el conducând o miliţie locală, care lupta împotriva comuniştilor din regiunea Kokang. În schimbul activităţii sale de combatere a flagelului comunist, autorităţile locale i-au pemis acestuia să se angajeze puternic în traficul cu opiu şi heroină.

Având în spate susţinerea celei mai puternice gherile din zonă, Burma, Lo Hsing a devenit rapid unul dintre cei mai influenţi lideri pe piaţa mondială de narcotice.

În 1973, el a fost arestat în Tailanda şi deportat în ţara sa, unde iniţial a fost condamnat la moarte. Numai că, guvernul de la acea vreme a comutat pedeapsa la închisoare pe viaţă. Ulterior însă, în 1980, acesta a fost eliberat, pe baza unei graţieri semnată de autorităţi.

În 1992, Lo Hsing Han şi fiul său, Stephen Law, au fondat conglomeratul Asia World, ca paravan la afacerile necurate, în valoare de sute de milioane de dolari.
Curând, el a devenit al doilea mare magnat al regiunii şi a fost implicat în conducerea principalelor porturi din ţară, construcţia unor autostrăzi şi a unor aeroporturi pe continentul asiatic.

Departamentul de Control Financiar din SUA l-a numit "Naşul heroinei" şi i-am impus, în 2008, o serie de sancţiuni financiare.

×
Subiecte în articol: Myanmar
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close