Antena 3 CNN Externe Locuitorii din Haiti vor ca americanii să preia controlul ţării

Locuitorii din Haiti vor ca americanii să preia controlul ţării

Locuitorii din Haiti vor ca americanii să preia controlul ţării
Sursa foto: Haiti
02 Feb 2010   •   15:50

După cutremurul devastator din Haiti, SUA au fost acuzate că se comportă ca o forţă de ocupaţie în statul haitian. Aceste zvonuri sunt amplificate chiar de locuitorii din Haiti care, potrivit Washington Post, îşi doresc ca trupele americane să preia controlul statului.
?Vreau ca americanii să preia controlul ţării. Guvernul nostru nu poate să facă nimic pentru noi?, a spus Jean-Louis Geffrard, un localnic. ?Dacă le spunem oficialilor că ne e foame, ei ne răspund: ?Şi nouă ne e foame? ?, a adăugat Geffrard.
Un student la medicină a cărui casă a fost distrusă de seism susţine că guvernul SUA ar trebui să se ocupe de situaţia din Haiti. ?Sunt bine organizaţi, dispun de fonduri suficiente şi ne pot ajuta?, a spus acesta.
Oficialii americani sunt rezervaţi în privinţa declaraţiilor pe marginea acestui subiect. Preşedintele Obama a declarat că SUA vor ajuta Haiti, dar a ţinut să menţioneze că nu sunt responsabile pentru reconstucţia statului distrus de cutremur. ?Forţele militare nu au ajuns în Haiti ca să ajute la recladirea statului. Nu asta este misiunea noastră?, a precizat preşedintele american.
Pe de altă parte, secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat că este revoltata de criticile la adresa efortului SUA de a ajuta Haiti şi a promis o dublare a muncii de ajutare a supravieţuitorilor cutremurului din 12 ianuarie.
Potrivit preşedintelui haitian, Rene Preval, cutremurul s-a soldat cu "aproape 170.000 de morţi".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cutremur haiti SUA
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close