Antena 3 CNN Externe Londra acuză China de boicotarea acordului climatic de la Copenhaga

Londra acuză China de boicotarea acordului climatic de la Copenhaga

Londra acuză China de boicotarea acordului climatic de la Copenhaga
Sursa foto: copenhaga summit
22 Dec 2009   •   00:01

Secretarul britanic pentru climă acuză China, Sudan, Bolivia şi alte state de stânga din America latină că au încercat să deturneze summitul climatic de la Copenhaga.
Astfel, Ed Miliband arăta că aceasta au dorit să deturneze conferinţa şi să ?ceară lumii răscumpărare" pentru a împiedica atingerea unui acord.
În cadrul unui articol pentru Guardian, Miliband susţine că Marea Britanie va explica clar acestor state că ? nu vom permite să blocheze progresul global".
"Nu mai putem permite ca negocieri pentru ca puncte reale de substanţă să fie răite în acest fel," scria acesta după summitul de la Copenhaga, încheiat cu un acord slab, fără nici un angajament privind ţintele de emisii, în pofida unei întâlniri fără precedent.
Miliband a cerut o "reformă majoră" a organismului ONU ce supervizează discuţiile - Convenţia Cadru ONU pentru Schimbarea Climatică UNFCCC ? şi felul cum sunt conduse negocierile. El a declarat că este revoltat că procedura ONU a permis ca unui număr mic de state să blocheze un acord.
De asemenea, este de aşteptat că premierul Gordon Brown să repete unele din acuzaţiile britanice, în cadrul unui discurs: "Niciodată nu trebuie să ne mai confruntăm cu punctul mort ce a ameninţat să tragă în jos acele negocieri. Niciodată nu trebuie să mai lăsăm ca un acord global pentru un viitor mai verde să fie ţinut ostatic de o mână de state."
Doar China este menţionată în articolul lui Miliband, dar consilierii săi au arătat că printre vinovaţi s-ar mai afla Sudan, Venezuela, Bolivia, Nicaragua şi Cuba, ce au încercat să împiedice a se semna un acord.
În ceea ce pare a deveni un incident internaţional, dimplomaţii şi ONG-urile au ripostat, apreciind că Marea Britanie, Australia, şi SUA, printre alte state, au dictat termenii unui acord slab, ce ?pune în pericol masele obişnuite?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Copenhaga
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close