Antena 3 Externe Londra anunţă limitarea focoaselor nucleare la 225 unităţi

Londra anunţă limitarea focoaselor nucleare la 225 unităţi

30 Mai 2010   •   23:43
Londra anunţă limitarea focoaselor nucleare la 225 unităţi
Sursa foto: focoase nucleare

Marea Britanie a anunţat în premieră o limită a arsenalului său de arme nucleare, la 225 focoase, şi arăta că va reexamina politica sa în privinţa folosirii armelor nucleare.
Noul guvern conservator liberal a declarat că anunţul, lansat pentru a coincide cu conferinţa ONU pentru non-proliferare din New York, este menit a construi încrederea între statele nucleare şi non-nucleare şi pentru a contribui la eforturile de reducere a armelor nucleare.
Marea Britanie a oferit până acum doar numărul de focoase nucleare operaţionale disponibile pe flota sa de submarine Trident, dar nu a oferit o cifră totală pentru arsenalul său complet.
"În viitor, arsenalul nostru total nu va depăşi 225 focoase nucleare," arăta ministrul de externe William Hague în faţa parlamentului.
Plafonul pentru focoase disponibile operaţional va fi 160. Focoase suplimentare permit managementul de procesare, întreţinere şi logistică.
Hague a anunţat că noul guvern va revizui politica britanică despre când să ia în considerare folosirea de arme nucleare.

Londra arăta anterior că va lua în considerare folosirea de arme nucleare doar în "circumstanţe extreme" de autoapărare, incluzând apărarea aliaţilor NATO, dar până acum au fost deliberat amibigue privind circumstanţele precise de utilizare.
"A sosit timpul să analizăm din nou politica noastră aşa cum a făcut SUA," arăta Hague.
China şi Rusia nu şi-au dezvăluit numărul total de focoase, dar Moscova şi Washington au acceptat recent să reducă focoasele operaţionale la 1.550.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close