Antena 3 CNN Externe Londra. Case de 3 milioane de lire construite pentru rromi, lângă Parcul Olimpic

Londra. Case de 3 milioane de lire construite pentru rromi, lângă Parcul Olimpic

Londra. Case de 3 milioane de lire construite pentru rromi, lângă Parcul Olimpic
22 Sep 2008   •   18:13

Jocurile Olimpice din 2012 vor putea fi urmărite de câteva familii de rromi chiar din propria curte. Acestora li s-au construit case în valoare de 3 milioane de lire sterline în apropierea Parcului Olimpic. În loc să construiască locuinţe pentru muncitorii din oraş, autorităţile britanice au preferat să-i găzduiască pe rromii irlandezi care treceu prin zonă. Şi toate acestea, din banii plătitorilor de taxe care nu sunt prea încântaţi.

Valoarea proiectului se ridică la fabuloasa sumă de 3 milioane de lire sterline. Familiile, poreclite, ?rromii olimpici?, vor putea urmări Jocurile Olimpice chiar din apropierea caselor lor, deoarece locul pe care s-au ridicat aceste locuinţe se învecinează cu partea vestică a Parcului Olimpic, unde se află velodromul şi stadionul unde se vor susţine meciurile de hockey.

Fiecărei familii i s-a ridicat câte o clădire de cărămidă, cu bucătărie complet utilată, spaţiu de relaxare şi parcare. Toate cheltuielile au fost suportate de plătitorii de taxe britanici, inclusiv cheltuielile cu mutarea acestora de pe un alt spaţiu din oraş. Costul suportat de britanici pentru un singur rrom a fost de 428.500 de lire sterline. Potrivit ?Daily Mail?, locul în care au fost mutate famiile de ţigani a fost deja împrejmuit cu garduri electrice în valoare de 20.000 de dolari, pentru protejarea acestora.

Noii locatari ai spaţiului din apropierea Parcului Olimpic au botezat locul ?St Theresa's Close?. Graba cu care s-a desfăşurat întreaga lucrare a fost determinată de faptul că Autoritatea de Dezvoltare din Londra a trebuit să dărâme cât de repede cu putinţă vechiul loc pe care se aflau rromii şi care era chiar în mijlocul Parcului Olimpic.

Locuitorii din apropiere s-au opus ridicări acestor locuinţe sociale. Unul dintre aceştia a declarat: ?Una dintre cele mai mari temeri ale noastre este că Autoritatea de Dezvoltare din Londra a creat un precedent, iar constructorii vor profita de ocazie şi vor începe să ridice blocuri pe spaţiul verde din zonă.? Acesta a mai adăugat: ?Am fost acuzaţi de LDA (London Development Authority) că suntem rasişti şi că ne opunem din cauza faptului că sunt rromi.?

Britanicii plătitoriri de taxe, din banii cărora s-a realizat întreaga lucrare, au spus că ar prefera ca banii să fi fost folosiţi pentru ajutarea celor care chiar muncesc în oraş. Familiile de rromi nu au fost singurele mutate din zona Parcului Olimpic. Mai mult de 200 de oameni de afaceri au fost mutaţi din acea zonă.

Reprezentanţii Autorităţii de Dezvoltare din Londra au spus că rromii au fost duşi acolo deoarece nu exista alt spaţiu în care să poată fi mutaţi. ?Costurile totale pentru acest proiect s-au ridicat la 3 milioane de dolari. Costurile au fost atât de mari deoarece locul nu beneficia de utiliţăţi.? au mai adăugat aceştia.

Gill Brown, unul dintre reprezentanţii familiilor de rromi a spus că Autoritatea de Dezvoltare din Londra a fost supusă unei mari presiuni de către autorităţile olimpice. ?Casele arată atât de bine pentru că sunt noi, iar Autoritatea de Dezvoltare din Londra a acţionat în concordanţă cu legea?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Londra
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close