Antena 3 CNN Externe Londra: Coloniile israeliene sunt un obstacol pentru pacea în Orientul Mijlociu

Londra: Coloniile israeliene sunt un obstacol pentru pacea în Orientul Mijlociu

Londra: Coloniile israeliene sunt un obstacol pentru pacea în Orientul Mijlociu
Sursa foto: colonii evreiesti
04 Noi 2009   •   16:11

Ministrul britanic de externe David Miliband a declarat că problema coloniilor evreişti rămâne "un obstacol în cale păcii" între palestinieni şi Israel.


"Coloniile sunt ilegale în opinia noastră şi un obstacol la stabilirea păcii în Cisiordania şi Ierusalimul de Est," declara Miliband la o conferinţă de presă după discuţii cu Regele Abdullah II în Iordania.

"Coloniile provoacă inima... unui stat palestinian."

Declaraţiile oficialului britanic vin după ce secretarul american de stat Hillary Clinton, care este în tur în regiune, a suferit dezaprobarea arabă ulterior laudelor aduse Israelului de a diminua creşterea coloniilor.


Clinton şi-a extins turneul în Egipt după ce a fost criticată pentru calificarea ca paşi "fără precedent" pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat că îi va face pentru a limita creşterea coloniilor - paşi care de fapt nu respectă cererea SUA de oprire completă a activităţii în colonii.

Ulterior aceasta şi-a clarificat comentariile precizând că Washington încă apreciază coloniile ca fiind ilegale.
"Este foarte important pentru toţi cei care ţin la securitate şi dreptate socială în regiune ca discuţiile despre graniţă şi teritoriu să fie repornite de o manieră serioasă, deoarece dacă progresezi în aceste aspecte, poţi rezolva chestiunea coloniilor," arăta Miliband .

"Coloniile sunt un obstacol, în mod evident."

Miliband, care a mai avut discuţii la Amman cu trimisul special american pentru Orientul Mijlociu George Mitchell, a descris situaţia de Ierusalim ca "tensionată."

"Actuala situaţie este, în mod evident, deosebit de tensionată refedindu-ne la Ierusalim. Privim evenimentele de acolo cu deosebită preocupare, alături de partenerii noştri internaţionali şi din UE. Privim cu deosebită preocupare recentul raport al coloniştilor care se multă astăzi în casa unei familii palestiniene."

Zeci de colonişti israelieni au ocupat o casă în Ierusalimul de Est majoritar arab, marţi, înarmaţi cu o decizie judecătorească după o luptă în justiţie cu o familie palestiniană.
Miliband a mai arătat că orice alternativă la o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian este "întunecată şi nebinevenită."
Anetna3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close