Antena 3 CNN Externe Londra critică amânarea deciziei suplimentării trupelor de către SUA. Obama dă termen câteva zile

Londra critică amânarea deciziei suplimentării trupelor de către SUA. Obama dă termen câteva zile

Londra critică amânarea deciziei suplimentării trupelor de către SUA. Obama dă termen câteva zile
Sursa foto: armata britanica
25 Noi 2009   •   14:53

Secretarul britanic al apărării şi-a exprima public frustrarea pe care el şi comandanţii militari din Afganistan o simt faţă de amânarea de la Washington a discuţiilor despre următoarea etapă a campaniei.

Totuşi, declaraţiile lui Bob Ainsworth în faţa parlamentarilor au căpătat altă interpretare pe Downing Street. În plus, la doar câteva ore după ce Ainsworth s-a plâns de preşedintele american, care întârzie să decidă dacă să autorizeze o creştere a trupelor americane în Afganistan, Obama a declarat că va anunţa o decizie în câteva zile.

Ainsworth a precizat comisiei parlamentare britanice de apărare că amânarea luării unei decizii la Washington a contribuit la căderea sprijinului public pentru misiunea Londrei din Afganistan.

După anunţul lui Obama, presa comentează că acesta va preciza săptămâna viitoare că SUA trimite 34.000 de trupe în Afganistan pentru "a termina treaba", după trei luni de deliberare .
Oficialii Casei Albe au precizat că preşedintele se va adresa live americanilor în prime-time şi va trasa liniile noiii strategii pentru a pune capăt războiului afgan.
După acest anunţ, Robert Gates, secretarul apărării, generalul Stanley McChrystal, comandatul NATO din Afganistan, şi Karl Eikenberry, ambasadorul SUA la Kabul, vor motiva în faţa Congresului necesitatea de suplimentare a trupelor.

"După opt ani, din care în unii nu an avut, cred, nici resursele nici strategia de a termina treaba, este intenţia mea să fac acest lucru," arăta Obama în cadrul unei conferinţe de presă cu Manmohan Singh, premierul indian aflat la Wasgington.

"Este în interesul nostru strategic, în interesul securităţii noastre naţionale, să ne asigurăm că al-Qaeda şi aliaţii ei extremişti nu pot opera eficient în acele regiuni."
Deşi Obama refuzat să vorbească despre cifre, oficialii de la Pentagon au primit ordin să facă planuri pentru o suplimentare a trupelor cu 34.000.
Liderul american mai este de aşteptat să anunţe o creştere a prezenţei civile şi o "strategie de ieşire" ce implică predarea autorităţii militare guvernului afgan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close