Antena 3 Externe BREXIT. Ce spune ministrul britanic al Afacerilor europene despre un al doilea referendum

BREXIT. Ce spune ministrul britanic al Afacerilor europene despre un al doilea referendum

de M.Z.    |    28 Iun 2016   •   12:13
BREXIT. Ce spune ministrul britanic al Afacerilor europene despre un al doilea referendum
Sursa foto: Foto: www.facebook.com/david.lidington.mp

Ministrul britanic al Afacerilor europene David Lidington a exclus, într-un interviu apărut marți în cotidianul polonez Rzeczpospolita, organizarea unui al doilea referendum cu privire la apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, susținând că ''în democrație trebuie să se respecte rezultatele consultărilor'' populare, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Ideea unui nou referendum fusese avansată luni de liderul partidului polonez Lege și Justiție (PiS, aflat la guvernare la Varșovia), Jaroslaw Kaczynski.

''Nu cred că ar fi corect (să se repete referendumul). În democrație, trebuie să se respecte rezultatele alegerilor și să te supui acestora'', a declarat Lidington, care a participat luni, în capitala Poloniei, la o reuniune a miniștrilor afacerilor externe din zece țări membre ale UE, organizată la inițiativa șefului diplomației poloneze.

David Lidington a subliniat că ''participarea la referendum a fost foarte ridicată, peste 72% din alegători, adică mai mult decât la ultimele alegeri parlamentare''.

Luni, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, și-a exprimat dorința ca Marea Britanie să organizeze un nou referendum privind apartenența la UE.

Întrebat despre o eventuală ieșire a Scoției din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Lidington a declarat că dezmembrarea Regatului Unit ''ar fi o tragedie''. ''Ieșirea Scoției ar putea avea consecințe economice grave, iar aderarea sa rapidă la UE'' nu este o garanție, a menționat oficialul de la Londra.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon, lidera Partidului Naționalist Scoțian, a sugerat recent că parlamentul scoțian are drept de veto pentru a respinge rezultatul referendumului din 23 iunie.

Rezultatele definitive ale referendumului desfășurat joi arată că 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexit-ului. Prezența la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close