Londra, Paris şi Belin, acuzate de folosirea de informaţii obţinute prin tortură

30 Iun 2010   •   09:36
Londra, Paris şi Belin, acuzate de folosirea de informaţii obţinute prin tortură

 

Marea Britanie, Franţa şi Germania folosesc informaţii externe obţinute prin tortură în lupta contra terorismului, arată un raport al Human Rights Watch.

 

Folosirea de către cele trei mari puteri europene a informaţiilor de la serviciile secrete ce se bazează tradiţional pe tortură a dăunat reputaţiei întregii Uniuni Europene, arăta grupul umanitar.

"Berlin, Paris şi Londra ar trebui să depună efort pentru a eradica tortura, nu să se bazeze pe informaţii externe bazate pe tortură," declara Judith Sunderland, cercetător al HRW.

"Primirea de informaţii din torturi este ilegală şi pur şi simplu greşită."

Raportul subliniază că "practicile actuale ale acestor lideri UE contrazice directivele anti-tortură ale UE, care fac din eradicarea torturii o prioritate în relaţiile sale cu alte state."

Folosrea de asemenea informaţii obţinute prin circumstanţe chestionabile "dăunează credibilităţii Uniunii Europene ", adăuga HRW.

Serviciile de informaţii din aceste trei state nu au instrucţiuni detaliate despre cum să evalueze şi să răspundă la informaţii din state ce torturează, se arată.

Informaţii din torturi a fost folosită în anchete din Franţa şi Germania, în pofida regulilor interne şi internaţionale ce interzic folosirea de asemenea probe în anchete, arăta HRW.

Premierul britanic David Cameron a anunţat că va deschide o anchetă pentru a verifica acuzaţiile că serviciile secrete britanice ar fi complice la tortură. Comisia va fi condusă de un judecător, scrie presa engleză.

Aceasta ar putea recomanda compensaţii pentru victimele torturii efectuate de servicii străine, cu ştinţa agenţilor britanici.

 

 

Anetena3.ro

 

Alegeri 2020
Parteneri
x close