Antena 3 CNN Externe Valentina, o fată de 14 ani, a fost împușcată mortal de un ofițer de poliție într-un magazin de haine. Ignorată de polițiști, ea s-a stins în brațele mamei, în SUA

Valentina, o fată de 14 ani, a fost împușcată mortal de un ofițer de poliție într-un magazin de haine. Ignorată de polițiști, ea s-a stins în brațele mamei, în SUA

Incidentul petrecut înainte de Crăciun într-un centru comercial din Los Angeles capătă noi accente tragice, după ce mama elevei împușcate de poliție a dezvăluit ce s-a întâmplat în momentele dinaintea morții fiicei sale.

Valentina, o fată de 14 ani, a fost împușcată mortal de un ofițer de poliție într-un magazin de haine. Ignorată de polițiști, ea s-a stins în brațele mamei, în SUA
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    29 Dec 2021   •   15:49

În data de 23 decembrie, Valentina Orellana-Peralta (foto prinicipală) se afla împreună cu mama sa la cumpărături într-un magazin de haine din Los Angeles, în momentul în care poliția a deschis focul asupra unui suspect.

Un glonte a străpuns un perete și a lovit-o în piept pe adolescenta de 14 ani.

Ea a murit la locul incidentului.

Mama sa, Soledad Peralta (foto galerie), a rememorat, alături de avocatul său, filmul tragediei petrecute în centrul comercial North Hollywood.

Ea și fiica sa au auzit agitație și țipete în magazin, în timp ce se aflau în cabina de probă și încercau rochii pentru petrecerea de Crăciun.

Cele două s-au așezat, îmbrățișate, și s-au rugat.

Mama Valentinei: "Polițiștii au lăsat-o pe podea, singură"

Femeia a simțit la un moment dat că ceva i-a lovit fiica iar impactul le-a trântit pe cele două la pământ. 

Soledat a încercat să o trezească pe Valentina, care devenise inertă și își pierduse cunoștința, însă fără succes.

Ea a țipat după ajutor dar, pe moment, n-a venit nimeni.

"Când au apărut, în cele din urmă, polițiștii m-au scos din cabina de probă și au lăsat-o pe fiica mea zăcând acolo. Voiam ca ei s-o ajute, dar au lăsat-o, pur și simplu, acolo, singură. Să-ți moară copilul în brațe este printre cele mai mari suferințe pe care și le poate imagina o ființă umană", continuă declarația mamei.

Michel Moore, șeful poliției din Los Angeles, a promis o anchetă "temeinică, completă și transparentă" asupra a ceea ce el a numit "un incident haotic".

Ce s-a întâmplat în ziua fatidică în magazinul de haine

Poliția a răspuns mai multor apeluri la numărul de urgență privind prezența, în magazin, a unui bărbat care ataca clienții cu un lanț anti-furt masiv de bicicletă.

În apelurile către poliție se relata că bărbatul ar fi avut un pistol.

Când au sosit ofițerii, suspectul bătea cu lanțul o femeie. Victima sângera pe podea.

Un polițist a tras de mai multe ori cu o pușcă, ucigându-l pe suspect.

Asupra acestuia nu s-a descoperit nicio armă de foc. 

Femeia bătută a fost transportată la spital. 

Juan Pablo Orellana, care a zburat din țara natală, Chile, până la locul dramei, spune că nu-și va găsi liniștea decât după ce "criminalii care au ucis-o pe Valentina" vor ajunge în închisoare.

Tatăl Valentinei: "E ca și cum inima mi-a fost smulsă din piept"

El îi acuză pe polițiști de neglijență.

Tatăl le-a arătat reporterilor o placă de skateboard, pe care i-o cumpărase fiicei sale, de Crăciun.

"Acum trebuie să o pun în mormânt, iar ea va face skating cu îngerii", a declarat bărbatul.

"E ca și cum mi-ar fi fost smulsă inima din piept. Durerea de a-i deschide cadoul de Crăciun nu încape în cuvinte", a adăugat el.

Valentina, fata ucisă de poliție la Los Angeles, a spus că SUA sunt "cea mai sigură țară din lume"

Valentina a venit în SUA din Chile în urmă cu șase luni, împreună cu mama și sora sa. Tatăl, care a rămas în Chile, plănuia să vină în California de sărbători și să-și ducă fiica la un meci al echipei Los Angeles Lakers.

Deși se afla de puțin timp în țară, Valentina s-a dovedit o elevă foarte bună, excelând la noul său liceu, potrivit celor spuse de familie.

"Nu voia decât să devină cetățean american. Odată i-am spus: 'hai să plecăm din țara asta!' Iar ea mi-a răspuns. 'Nu, tată. Este cea mai sigură țară din lume, o țară a oportunităților'. Și acum fiica mea e moartă de mâna statului american', spune, devastat, Juan Pablo Orellana.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Poliția dă publicității imagini surprinse de camerele corporale ale ofițerilor participanți la intervenție

Poliția din Los Angeles a dat publicității imaginile recuperate de pe camerele corporale ale ofițerilor participanți la intervenția cu final letal.

"Victimă la pământ, victimă la pământ, spune unul dintre ei".

Camera, atașată de echipamentul polițistului care ține în mâini o pușcă, surprinde avansul altor ofițeri, toți cu pistoalele în mână.

"Stai, lasă-mă trec în față, cu pușca", se aude spunând ofițerul, care ține arma cu ambele mâini și țeava îndreptată în jos, în unghi ascuțit (foto galerie).

Imaginile relevă că acest polițist este stângaci: ține patul armei cu mâna stângă și sprijină țeava puștii cu mâna dreaptă.

Colegii săi îl lasă să treacă în față.  "Încet, încet", îi spun aceștia.

Pe pardoseala magazinului se văd urme de sânge.

"Sângerează, sângerează", se aude vocea celui care manipulează pușca.

Victima, blurată, este la pământ și intră în cadru după ce polițiștii trec de mai multe rafturi.

Ofițerul cu pușca îl depistează pe suspect, identificat mai târziu drept Daniel Elena-Lopez, de 24 de ani.

Ultimele cuvinte înainte de tirul fatal: "Stai așa, Jones!"

Acesta este în celălalt capăt al spațiului de trecere creat între două rafturi.

"Stai așa, stai așa, Jones", se aud vocile celorlalți ofițeri pe înregistrarea camerei polițistului cu pușca în mână.

Acesta trage de trei ori asupra suspectului, care este ucis.

Atenție, imaginile următoare sunt susceptibile să provoace impact emoțional!

Anthony Barksdale, analist CNN în domeniul aplicării legii și fost comisar adjunct de poliție în Baltimore, apreciază că filmarea difuzată de poliție ridică întrebări mai multe întrebări.

"A fost justificată folosirea puștii de patrulare? Și, dacă intenționezi să tragi (cu o armă de calibrul) .223 în interiorul unui magazin, gloanțele pot străpunge cu ușurință un corp omenesc și pot continua să se deplaseze printr-un perete de rigips. Așa că trebuie examinată folosirea forței", spune el.

Barksdale a subliniat că suspectul nu părea să se îndrepte către victimă sau către polițiști atunci când a fost împușcat.

Surse: CNN, BBC, FoxNews

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close