Antena 3 Externe Lovitură grea primită de China

Lovitură grea primită de China

24 Mai 2017   •   09:04
Lovitură grea primită de China
Sursa foto: Foto: Wikipedia

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat miercuri ratingul de ţară al Chinei, prima acţiune de acest fel adoptată de Moody's în cazul Chinei în aproape trei decenii, pe fondul estimărilor că soliditatea financiară a gigantului asiatic se va deteriora în următorii ani pe măsură ce datoria creşte şi economia încetineşte, informează Reuters. 

Acţiunile chineze au scăzut la fel ca şi yuanul şi dolarul australian după ce Moody's a retrogradat ratingul de ţară al Chinei de la "Aa 3" până la "A1", cu perspectivă stabilă. 

"Retrogradarea reflectă estimările Moody's că soliditatea financiară a Chinei se va eroda în cursul următorilor ani, pe măsură ce volumul total al datoriei va continua să crească iar creşterea potenţială încetineşte", a informat Moody's într-un comunicat. Agenţia de evaluare apreciază că reformele adoptate de autorităţile de la Beijing vor încetini dar nu vor putea împiedica creşterea datoriei ţării. 

În replică, Ministerul chinez de Finanţe a anunţat că decizia Moody's se bazează pe o metodologie inadecvată de evaluare a riscurilor cu care se confruntă a doua economie a lumii. "Moody's supraestimează dificultăţile cu care se confruntă economia chineză", se arată într-un comunicat al Ministerul chinez de Finanţe. 

În ultimele luni, autorităţile de la Beijing şi-au intensificat măsurile de combatere a investiţiilor riscante care pun în pericol stabilitate celei de-a doua economii a lumii. Banca Centrală a Chinei a majorat de două ori dobânda de bază începând din luna februarie iar Autoritatea de reglementare a băncilor a început să limiteze produsele de investiţii cu grad mare de risc. 

Deşi retrogradarea va creşte uşor costurile de creditare ale Guvernului chinez şi ale companiilor de stat, ratingul de ţară al Chinei rămâne în zona investment grade fiind similar cu cel acordat unor ţări precum Japonia, Arabia Saudită şi Estonia. 

Celelalte agenţii de evaluare atribuie Chinei un rating "AA minus", cu perspectivă negativă în cazul Standard & Poor's, şi "A plus" cu perspectivă stabilă în cazul Fitch Ratings.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close